Äppelcidergranité med ingefära och citronmeliss

bild på äppelcidergranité

    Publicerat:

    Den är lyxigare än isglass men enklare att röra ihop än en sorbet. Granité är en isig liten dessert som härstammar från Sicilien och passar bra att bjuda då man annars hade serverat en drink. En granité kan man svänga ihop på några minuter och slänga i frysen – redo att imponera på gästerna. Den kan formas så att den funkar som en mellanrätt när “smakpaletten” behöver rensas. Den passar också till dessert med lite extra sötma och coola tillbehör, eller som en läskande fryst drink när vi kan börja njuta av den första värmen. En granité kan toppas upp med någon form av bubbel om man vill göra en festligare variant, i det här fallet med äppelcider.

    Ingredienser

    4 - 6portioner

    • 2st
      äpplen
    • 0,33liter
      äppelcider
    • 2msk
      riven färsk ingefära
    • 0,5dl
      strösocker
    • 0,5st
      vaniljstång
    • 0,5st
      citron
    • 1kruk(or)
      citronmeliss

    Till servering

    • en flaska äppelcider

    Så lagar du

    1. Skala och klyfta äpplena och koka dem mjuka med cider, hälften av ingefäran, socker och vanilj.
    2. Mixa slätt och tillsätt citronsaft och resten av ingefäran.
    3. Grovhacka citronmelissen och rör ner.
    4. Frys blandningen i en låg, vid form. Rör in lite luft varannan timme för att få iskristaller.
    5. Sätt granitén i fina glas och toppa upp med cider vid servering

    Dela det här receptet med dina vänner!