Äppelkaka med kanelfyllning och krispig topp
Publicerat:
2022-09-22Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Äppelkaka med överraskande kanelfyllning och krispig topp.
Ingredienser
- 125gsmör
- 2dlströsocker
- 3stägg
- 3dlvetemjöl (180 g)
- 0,5mskbakpulver
- 1dlmjölk
Fyllning
- 3-4stäpplen (300 g)
- 50gsmör
- 1dlvetemjöl
- 0,5dlströsocker
- 1mskmald kanel
- 100gvit choklad
Tillbehör
- lättvispad grädde
Så lagar du
- Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
- Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget.
- Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och till sist mjölken.
- Fyllning: Smält smöret. Ta från värmen och rör ner vetemjöl, socker och kanel.
- Skala eventuellt äpplena och skär dem i klyftor.
- Häll i hälften av smeten i formen och fördela kanelströsslet ovanpå. Tryck sedan ner äpplena och till sist resten av smeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills kakan är nästan färdiggräddad. Strö över den hackade chokladen och grädda ytterligare 5–10 minuter högt upp i ugnen. Ta ut och låt svalna.
- Servera som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.