Äppelkaka med kardemumma och knäckigt toscatäcke
Publicerat:
2021-09-15Tillagningstid:
Ljuvligt saftig äppelkaka med knäckigt toscatäcke. Håller sig saftig länge.
Ingredienser
10 - 12portioner
- smör + ströbröd till formen
- 125gsmör, rumsvarmt
- 2dlströsocker
- 2stägg
- 1mskkardemummakärnor
- 3dlvetemjöl (180 g)
- 0.5mskbakpulver
- ca 500gäpplen
Toscatäcke
- 50gsmör
- 1.5mskvetemjöl
- 0.5dlströsocker
- 2mskhonung
- 50gmandelsplitter eller mandelspån
Tillbehör
- lättvispad grädde
Så lagar du
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj och bröa en kakform, 1.5 liter, ca 24 cm i diameter.
- Vispa smör och socker tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget.
- Finstöt kardemummakärnorna i en mortel.
- Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Blanda väl och fördela smeten i formen.
- Skala eventuellt äpplen och skär dem i klyftor. Tryck ner dem tätt i smeten.
- Grädda kakan på nedersta falsen 30–35 minuter tills den stannat. Förbered toscasmeten under tiden.
- Ta ut kakan. Höj tempraturen i ugnen till 200°.
- Fördela smeten över kakan.
- Fortsätt grädda ytterligare 10–15 minuter högre upp i ugnen, tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
Toscatäcke
- Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, honung och mandelspån.
- Låt sjuda några minuter under omrörning.