Äppelkaka med kokosmaräng
Publicerat:
2018-09-12Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Kakan
- 125gsmör, rumsvarmt
- 1dlströsocker
- 2stäggulor, stora
- 1stägg, stort
- 3dlvetemjöl
- ½mskbakpulver
- 3stäpplen, ca 400 g
- 2tskmald kanel
- smör och kokosflingor till formen
Kokosmaräng
- 2stäggvitor, stora
- 1dlströsocker
- 3dlkokosflingor
Tillbehör
- vaniljglass eller lättvispad grädde
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna och ägget en i taget under vispning. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
3. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Vänd runt klyftorna i kanel, går lätt om du blandar alltsammans i en plastpåse. Tryck ner klyftorna i degen.
4. Smörj och kokosbeströ en form cirka 24 centimeter i diameter, med avtagbar kant. Fördela smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna ordentligt.
5. Grädda på andra falsen nerifrån i ugnen cirka 20 minuter tills kakan stannat på ytan. Förbered under tiden marängen.
6. Kokosmaräng: Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en fluffig maräng. Vänd ner kokosflingorna men spara ett par matskedar.
7. Fördela kokosmarängen över den halvgräddade kakan och strö över de sparade kokosflingorna. Fortsätt grädda på andra falsen i ugnen 15–20 minuter eller tills kokosmarängen har fått fin färg. Låt svalna.