Äppelkompott med kardemummacrunch och yoghurtkräm

Tre glas med äppelkompott, yoghurtkräm, kardemummacrunch och bär.

Publicerat:

Tillagningstid:

En fräsch dessert med krämighet och crunch tillsammans med de sötsyrliga äpplena. Allt kan förberedas i god tid och sedan kan desserten bara läggas samman inför serveringen.

Ingredienser

6portioner

Kardemummacrunch

  • dl
    vetemjöl
  • 1dl
    havregryn
  • ¾dl
    strösocker (75 g)
  • 1tsk
    kardemumma, finstött
  • 75g
    smör

Äppelkompott

  • 600g
    äpplen, skalade och fint tärnade
  • dl
    strösocker
  • 1st
    ekologisk citron (skal, finrivet)
  • 1msk
    pressad citron

Yoghurtkräm

  • 100g
    hallon, björnbär eller röda vinbär
  • 3dl
    tjock yoghurt, 10%
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1msk
    äkta vaniljsocker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Crunch: Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma. Finfördela smöret däri. Fördela smulorna i ett jämnt lager 1-2 centimeter tjockt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter tills ”jättekakan” börjar få fin färg. Låt sedan svalna på plåten.

3. Äppelkompott: Blanda äppeltärningar, socker, skal och saft från citronen. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills de börjar mjukna, 5–10 minuter beroende på äppelsort och storlek på tärningarna. Låt svalna.

4. Vispa grädden och rör ner yoghurt och vaniljsocker.

5. Vid servering: Varva äppelkompott och några bär med kardemummacrunchet och krämen i glas eller coupeskålar.

Dela det här receptet med dina vänner!