Äppelkompott med kardemummacrunch och yoghurtkräm
Publicerat:
2018-09-12Tillagningstid:
En fräsch dessert med krämighet och crunch tillsammans med de sötsyrliga äpplena. Allt kan förberedas i god tid och sedan kan desserten bara läggas samman inför serveringen.
Ingredienser
6portioner
Kardemummacrunch
- 1½dlvetemjöl
- 1dlhavregryn
- ¾dlströsocker (75 g)
- 1tskkardemumma, finstött
- 75gsmör
Äppelkompott
- 600gäpplen, skalade och fint tärnade
- 1½dlströsocker
- 1stekologisk citron (skal, finrivet)
- 1mskpressad citron
Yoghurtkräm
- 100ghallon, björnbär eller röda vinbär
- 3dltjock yoghurt, 10%
- 3dlvispgrädde
- 1mskäkta vaniljsocker
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Crunch: Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma. Finfördela smöret däri. Fördela smulorna i ett jämnt lager 1-2 centimeter tjockt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter tills ”jättekakan” börjar få fin färg. Låt sedan svalna på plåten.
3. Äppelkompott: Blanda äppeltärningar, socker, skal och saft från citronen. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills de börjar mjukna, 5–10 minuter beroende på äppelsort och storlek på tärningarna. Låt svalna.
4. Vispa grädden och rör ner yoghurt och vaniljsocker.
5. Vid servering: Varva äppelkompott och några bär med kardemummacrunchet och krämen i glas eller coupeskålar.