Äppelpizzor
Publicerat:
2021-09-15Tillagningstid:
Av degen blir det två stora söta pizzor med en ljuvlig topping av mandelmassa och äpplen.
Ingredienser
10 - 12portioner
Till två pizzor
- 2.5dlmjölk
- 25gjäst för söta degar
- 75grumsvarmt smör
- 2krmsalt
- 1tskkardemumma
- 1stägg
- 0.5dlströsocker
- 8dlvetemjöl
Fyllning till 1 pizza
- 150gmandelmassa (grovriven)
- 3stäpplen
- 2mskströsocker
- 1tskkanel, eller nystött kardemumma
- 25gmandelsplitter, eller mandelspån
- 2msksmör
Ev tillbehör
- vaniljglass eller lättvispad grädde
Så lagar du
- Låt mjölken bli fingerljum (37º).
- Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med den fingerljumma mjölken.
- Tillsätt smöret i klickar, salt, kardemumma, ägg, socker och det mesta av vetemjölet, men spara ca 1 dl mjöl.
- Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är alltför kladdig.
- Låt jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200º.
- Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut dem till stora rundlar, ca 30 cm i diameter.
- Strö mandelmassa över degen. Skiva äpplena tunt och lägg på dem. Strö över kanel eller kardemumma och socker. Strö ev över mandelspån och klicka över smöret i små bitar.
- Låt jäsa ca 10 minuter.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.