Äppelpizzor

Äppelpizzor

Publicerat:

Tillagningstid:

Av degen blir det två stora söta pizzor med en ljuvlig topping av mandelmassa och äpplen.

Ingredienser

10 - 12portioner

Till två pizzor

  • 2.5dl
    mjölk
  • 25g
    jäst för söta degar
  • 75g
    rumsvarmt smör
  • 2krm
    salt
  • 1tsk
    kardemumma
  • 1st
    ägg
  • 0.5dl
    strösocker
  • 8dl
    vetemjöl

Fyllning till 1 pizza

  • 150g
    mandelmassa (grovriven)
  • 3st
    äpplen
  • 2msk
    strösocker
  • 1tsk
    kanel, eller nystött kardemumma
  • 25g
    mandelsplitter, eller mandelspån
  • 2msk
    smör

Ev tillbehör

  • vaniljglass eller lättvispad grädde

Så lagar du

  1. Låt mjölken bli fingerljum (37º).
  2. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med den fingerljumma mjölken.
  3. Tillsätt smöret i klickar, salt, kardemumma, ägg, socker och det mesta av vetemjölet, men spara ca 1 dl mjöl.
  4. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är alltför kladdig.
  5. Låt jäsa ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 200º.
  7. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut dem till stora rundlar, ca 30 cm i diameter.
  8. Strö mandelmassa över degen. Skiva äpplena tunt och lägg på dem. Strö över kanel eller kardemumma och socker. Strö ev över mandelspån och klicka över smöret i små bitar.
  9. Låt jäsa ca 10 minuter.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!