Äppeltosca
Publicerat:
2016-09-28Tillagningstid:
Saftig äppelkaka med knäckigt toscatäcke – godare än så blir det inte.
Ingredienser
8 - 10portioner
Äppeltosca
- 100gsmör
- 2stägg
- 1,5dlströsocker
- 1,25dlvetemjöl
- 2tskvaniljsocker
- 2stäpplen, skalade och urkärnade
- 1tskkanel
Glasyr
- 50gsmör
- 0,75dlströsocker
- 50gmandel, flagad
- 1mskvetemjöl
- 1mskmjölk
Så lagar du
Äppeltosca
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till sist i det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en bröad springform.
2. Skala äpplena om du vill, dela och kärna ur dem och skär i lagom tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.
3. Grädda i ugn i cirka 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200 grader.
Toscaglasyr
1. Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen i mjölet. Rör noga. Häll slutligen i mjölken.
2. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen på 200 grader i 8-10 minuter.
3. Ät den som den är eller servera med en klick vispad grädde!