Äpple Galette
Ingredienser
10 - 10portioner
Pajdeg
- 220gsmör (kallt)
- 280gvetemjöl (4 1/2dl)
- 15gströsocker (1msk)
- 75 gkallt vatten (3/4dl)
- 1stägg till pensling
- råsocker – strö över kanten
Mandelfyllning
- 200gmandelmassa
- 2gkardemumma (1tsk)
- 80gsmör (rumsvarmt)
- 1stägg
- 2stäggulor
Kolasås
- 100gglykos
- 180gströsocker
- 200ggrädde
- 50gsmör
- flingsalt
Topping
- 4ststora Ingrid Marie äpplen eller valfri svenskt äpple
- 45gströsocker
- 4gkanel (1/2 tsk)
- 3gkardemumma (1/2 tsk)
Så lagar du
Pajdeg:
Dela smöret i små tärningar, lägg in i frysen så dom blir kalla. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör på max hastighet i 5-10 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar att gå ihop. Man ska se små fliser av smöret kvar. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 20 minuter.
Mandelfyllning:
Riv mandelmassa och lägg det i en bunke. Tillsätt kardemumma och lite i taget av smöret, blanda till en slät fyllning. Sist blandar du i ägg och äggula.
Kolsås:
Värm grädden och smöret i en kastrull. I en annan kastrull värmer du upp glykosen. Tillsätt sedan lite socker i taget och rör, det ska hinna smälta och få en fin gyllebrun färg. Upprepa tills allt socker smällt. Sedan häller du i lite i taget av den varma grädden. Låt koka någon minut. Ta av från värmen och låt svalna helt.
Sätt på ugnen på 190 grader. Kavla ut degen till en rundel 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Skala äpplen och skiva i lagom tjocka skivor, blanda runt med kanel, strösocker och kardemumma. Bred ut ett jämt lager med mazarinfyllning i mitten av kakan och lägg äppelskivorna över det och vik över kanterna så att du bildera en ring. Pensla med ägg och strö över råströsocker. Grädda mitt i ugnen på 190 grader i 35-40 minuter.
Servering: vaniljglass