Ingredienser
4portioner
- 5dlgula ärtor
- 3litervatten
- 1,2 kgrimmad fläsklägg
- 1stköttkorv alt fläskkorv
- 1stgul lök
- 2stmorötter
- 1/2 msktorkad timjan
- 1/2 msktorkad mejram
salt
Till servering:
Senap
Så lagar du
1. Blötlägg ärtorna i kallt vatten dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen, skölj ärtorna i nytt vatten.
2. Lägg fläskläggen i en stor kastrull med ca 3 liter vatten, låt koka upp och ta bort skummet. Lägg i skalad gul lök samt skalad morot samt timjan och mejram, låt koka under lock i ca 30 minuter
3. Lägg i ärtorna.
4. Koka soppan under lock på medelhög värme åtminstone 1 timme, troligen något längre. Skumma några gånger och ta bort de skal som flyter upp. De flyter lättast upp om du rör i grytan med en ballongvisp.
5. Smaka av soppan när ärtorna är mjuka. Om den behöver spädas, häll i lite vatten, smaka av sältan, men håll koll på den rimmade läggen under tiden. Ta upp bogen när det är så mör att den faller i sär.
6. Skär läggen i bitar och ta bort skinn, lägg på ett fat bredvid tillsammans med köttkorven som är uppvärmd i lite vatten. Ta upp löken och moroten och servera även dem på fatet.
7. Servera med en klick senap bredvid.