Ätbara insekter
Publicerat:
2017-03-29Ingredienser
4portioner
Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver
- ½kgmorötter
- 4mskcitroncurd
- 2kruk(or)vattenkrasse
- 2ask(ar)smörgåskrasse
- 3msktorkade fältsyrsor
- ¼tskcayennepeppar
- ½tskrosmarin
- 1tskfänkålsfrön
- 1tskkorianderfrön
- 2msktorkade mjölbaggelarver
- 1mskhonung
- ½msksmör
- salt
Salt citroncurd
- 2ägg
- 100gcitronsaft
- 1citron, rivet skal
- 2tskströsocker
- 100gsmör
- 60golivolja
- salt
Syrsebröd
- 25gjäst
- 5dlvatten
- 1 ½msksalt
- 3mskolivolja
- 11dlekologiskt vetemjöl
- 1dlsyrsemjöl
Pikanta chokladdoppade syrsor
- mörk choklad
- vit choklad
- torkade vandringssyrsor
- chiliflakes
- flingsalt
Så lagar du
Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver
1. Långstek morötterna i stekpanna på medelvärme i 30 minuter.
2. Mortla cayenne, rosmarin, fänkål, koriander och syrsor och strö kryddblandningen över morötterna när de börjat mjukna i pannan.
3. Smält smör och honung i en annan panna, tillsätt larverna och smaka av med salt. Häll upp på bakpapper.
4. Servera morötterna på en salladsbädd av krasse, ringla över salt citroncurd.
Salt citroncurd
1. Lägg ägg, citronsaft, citronskal och socker i en kastrull och vispa under uppvärmning tills det börjar tjockna, ca 84 grader. Vispa ner smör och olja. Smaka av med salt. Krämen ska ha en sötsalt smak.
2. Servera gärna krämen direkt. Krämen blir hård när man förvarar den i kylen men går att värma upp igen för mjuk konsistens.
Syrsebröd, 12-14 semlor
1. Smula jästen i en bunke. Slå på fingervarmt vatten, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja, syrsemjöl och vetemjöl.
2. Arbeta ihop degen med degkrok ca 7 minuter (degen ska vara ganska klibbig). Jäs under duk i 1 timme.
3. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 12 bitar med kniv och rulla till semlor.
4. Lägg på plåt med smort bakplåtspapper. Pudra mjöl över och låt jäsa i ytterligare 30 min.
5. Grädda i ugn i 200 grader i 20–25 minuter, släng ev in en handfull isbitar på botten av ugnen för att få skorpa på bröden. Ät gärna direkt med riktigt smör.
Pikanta chokladdoppade syrsor
1. Rosta syrsorna på plåt i 175 grader i max 5 minuter.
2. Smält chokladen i vattenbad. Ringla ner vitchokladen i mörkchokladen. Doppa syrsorna i chokladen och strö över lite chiliflakes och flingsalt. Låt stelna.