Ätbara insekter

Ätbara insekter.

Publicerat:

I många delar av världen är insekter vardagsmat. Här använder vi bara tre av världens 1400 ätliga insektsarter. Det här är något du kanske inte kan göra hemma, men vi vill gärna ge dig en bild av hur din tallrik kan se ut i framtiden.

Ingredienser

4portioner

Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver

  • ½kg
    morötter
  • 4msk
    citroncurd
  • 2kruk(or)
    vattenkrasse
  • 2ask(ar)
    smörgåskrasse
  • 3msk
    torkade fältsyrsor
  • ¼tsk
    cayennepeppar
  • ½tsk
    rosmarin
  • 1tsk
    fänkålsfrön
  • 1tsk
    korianderfrön
  • 2msk
    torkade mjölbaggelarver
  • 1msk
    honung
  • ½msk
    smör
  • salt

Salt citroncurd

  • 2
    ägg
  • 100g
    citronsaft
  • 1
    citron, rivet skal
  • 2tsk
    strösocker
  • 100g
    smör
  • 60g
    olivolja
  • salt

Syrsebröd

  • 25g
    jäst
  • 5dl
    vatten
  • 1 ½msk
    salt
  • 3msk
    olivolja
  • 11dl
    ekologiskt vetemjöl
  • 1dl
    syrsemjöl

Pikanta chokladdoppade syrsor

  • mörk choklad
  • vit choklad
  • torkade vandringssyrsor
  • chiliflakes
  • flingsalt

Så lagar du

Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver

1. Långstek morötterna i stekpanna på medelvärme i 30 minuter.

2. Mortla cayenne, rosmarin, fänkål, koriander och syrsor och strö kryddblandningen över morötterna när de börjat mjukna i pannan.

3. Smält smör och honung i en annan panna, tillsätt larverna och smaka av med salt. Häll upp på bakpapper.

4. Servera morötterna på en salladsbädd av krasse, ringla över salt citroncurd.

Salt citroncurd

1. Lägg ägg, citronsaft, citronskal och socker i en kastrull och vispa under uppvärmning tills det börjar tjockna, ca 84 grader. Vispa ner smör och olja. Smaka av med salt. Krämen ska ha en sötsalt smak.

2. Servera gärna krämen direkt. Krämen blir hård när man förvarar den i kylen men går att värma upp igen för mjuk konsistens.

Syrsebröd, 12-14 semlor

1. Smula jästen i en bunke. Slå på fingervarmt vatten, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja, syrsemjöl och vetemjöl.

2. Arbeta ihop degen med degkrok ca 7 minuter (degen ska vara ganska klibbig). Jäs under duk i 1 timme.

3. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 12 bitar med kniv och rulla till semlor.

4. Lägg på plåt med smort bakplåtspapper. Pudra mjöl över och låt jäsa i ytterligare 30 min.

5. Grädda i ugn i 200 grader i 20–25 minuter, släng ev in en handfull isbitar på botten av ugnen för att få skorpa på bröden. Ät gärna direkt med riktigt smör.

Pikanta chokladdoppade syrsor

1. Rosta syrsorna på plåt i 175 grader i max 5 minuter.

2. Smält chokladen i vattenbad. Ringla ner vitchokladen i mörkchokladen. Doppa syrsorna i chokladen och strö över lite chiliflakes och flingsalt. Låt stelna.

Dela det här receptet med dina vänner!