Berusad kyckling
Publicerat:
2012-10-31Ingredienser
2 - 3portioner
- 1ststyckad kyckling
- 3ststjärnanis
- 3stsalladslökar
- 5cmfärsk ingefära
- 2 msksalt (jo, det står rätt!)
- 375 mltorr sherry (1 flaska)
Så lagar du
Lägg kycklingen i en gryta och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt stjärnanis, salladslöken som skurits i 4 centimeter långa bitar, salt och ingefäran som skivats. Observera att ingefäran inte behöver skalas, det sitter mycket smak i skalet. Koka upp, och låt sjuda på låg värme i en timme. Fiska upp stjärnanis och ingefäran och kasta. Häll över resten i en skål och tillsätt sherryn. Låt svalna och ställ sen in i kylen i ett dygn. Häll bort spadet och lägg upp kycklingen på fat. Droppa lite sesamolja över och dekorera gärna med hackad salladslök.
Fredrik om receptet:
Detta är en mycket populär rätt i Kina. Prova så förstår ni varför! Självklart är invånarna i risvinets hemstad extra stolta över anrättningen. Man äter den kall i kombination med andra varma rätter. Här har vi som vanligt bytt ut Shaoxingvinet mot torr sherry, en bra ersättare. Sherryn har en lite fruktigare smak än risvinet, med sina jordiga, övermogna toner, men kombinerat med alla andra kryddor är denna skillnad försumbar.