Blåbärscheesecake med choklad- och kaneldeg
Publicerat:
2020-06-01Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
15portioner
Choklad/kaneldeg
- 100gvetemjöl
- 1gsalt
- 45gflorsocker
- 60gmandelmjöl
- 12gkakao
- 3gkanel
- 95gsmör, rumsvarmt
- 20gäggula (1 st)
Cheesecake
- 200gfärskost
- 40gströsocker
- 6gmajsstärkelse
- 1ägg
- 1apelsin, zesten
- 120gcrème fraiche
- 40gblåbär, frysta går bra
Crème till topping
- 100gfärskost
- 80gcrème fraiche
- 25gflorsocker
- färska blåbär och mynta att garnera med
Så lagar du
Choklad/kaneldeg
1. Blanda mjöl, kakao, mandelmjöl, florsocker, salt och kanel.
2. Blanda i äggulan och smöret tills degen inte har några klumpar.
3. Försök att blanda så lite som möjligt, annars blir degen seg.
4. Platta ut degen och lägg degen i kylen i ca 60 minuter (inplastad).
5. Fodra formen med degen och ställ den i frysen i ca 20 minuter.
6. Grädda den fodrade formen (direkt från frysen) på 200 grader i ca 7-10 minuter.
Cheesecake
7. Vispa ihop färskost, socker, apelsinzest, majsstärkelse, ägg och crème fraiche.
8. När massan är slät så häll i de frusna blåbären och rör om så att blåbären blir fördelade i massan.
9. Häll massan i den bakade botten och grädda allt på 140 grader i ca 15-20 minuter, tills massan har stannat.
10. Låt cheesecaken svalna och kyl den väl (gärna i kylen över natten).
Topping
1. Vispa färskost, crème fraiche och florsocker tills massan blir fast och bredbar.
2. Bred ut massan på cheesecaken.
3. Täck toppingen med färska blåbär och dekorera med mynta.
Tips
Jesper använder vanlig ugnsvärme. Har du varmluftsugn kan du minsta temperaturen med ca 20 grader.