Blåbärskaka
Publicerat:
2022-05-03Tillagningstid:
En typisk blåbärskaka som ofta görs i Tornedalen.
Ingredienser
10 - 12portioner
- 2stägg
- 1dlsocker
- 1/2tsksalt
- 1tskkardemumma
- 1stjäst
- 3dlmjölk
- 150gsmör
- 11dlmjöl
- 4-5dlblåbär som är blandade i lite potatismjöl
Så lagar du
- Blanda ägg, socker och lite salt och rör om. Rör ner kardemumma och smula ner jästen.
- Värm mjölken och smöret fingervarmt och rör ner det i smeten. Rör sedan ner mjölet. Låt degen bli lite lös. Låt degen jäsa under duk i ca 40 min.
- Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i två lika delar. Den ena delen lägger du som botten i en långpanna. Kavla ut den eller tryck med fingrarna. Lägg blåbären över hela plåten och skär sedan remsor av den deg som är över och lägg över blåbären.
- Pensla med lite ägg. Grädda i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.
Servera med en klick grädde eller vaniljsås.