Boeuf Bourguignon (köttgryta)
Publicerat:
2015-11-09Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Boeuf Bourguignon
- 500ghögrev från kviga, ekologiskt gräsbeteskött
- 50grökt sidfläsk, tärnat
- 3stgula lökar
- 3stfärska lagerblad
- 2stvitlöksklyftor
- 1kruk(or)timjan
- 1stflaska rödvin av god kvalitet
- 3stlångpeppar
- 1literkalvfond
- 1msksherryvinäger
- maizena
Grönsaker Bourguignon
- 100gchampinjoner
- 100gmorötter
- 100gkarljohansvamp, frusen
- 100gsmålök
- 100grökt sidfläsk, strimlat
- 50gkruspersilja
- havssalt
Mandelpotatismos
- 500gmandelpotatis
- 250gsmör
- ½dlgrädde
- 1dlmjölk
- salt och vitpeppar
Råmarinerat äpple och senapsfrö
- 3stäpplen
- 2mskäppelcidervinäger
- 2mskolivolja
- 1mskrostade senapsfrön
- salt
Saltgurka och smält lök
- 4stsaltgurkor
- 1stcharlottenlök
- 2mskolja
Svamp i sherryvinäger
- 4stchampinjoner
- 5-6stkarljohansvampar
- 1dlsherryvinäger
- ½dlsocker
- 1dlvatten
- 1stlagerblad
Så lagar du
Boeuf Bourguignon
1. Blanchera all karljohansvamp i lätt saltat vatten och spara svampen till Grönsaker Bourguignon. Spara vätskan till Boeuf Bourguignon.
2. Skär köttet i grova tärningar (4x4 cm). Salta och peppra. Bryn runt om i stekpanna med sidfläsk och deglacera panna efter stekning med kalvfond.
3. Grovtärna lök och svetta långsamt i gryta på medelvärme tills den mörknar (ca 45 min). Tillsätt repad timjan, hackad vitlök och lagerblad när löken är så mjuk så den nästan faller sönder. Tillsätt rödvin och sjud i 5 min.
4. Slå rödvinslöken över köttet i en lergryta. Slå på kalvfond, svampavkok och riv i långpeppar. Baka över natten i ugn på 90 c.
5. Tag ut på morgonen och red av såsen med maizena utan att sila den. Smaka av med nyplockad timjan, lite sherryvinäger, salt och långpeppar.
Grönsaker Bourguignon
1. Skär morötter i stubbar. Stryk botten av stekpanna med smör. Placera ut morötter, champinjoner, smålök och karljohan i smöret. Slå på lite vatten och strö över lite havssalt.
2. Lägg på lock och sätt på spisen på het värme. Låt sjuda utan att röra pannan. Lyft på locket när stekljud hörs. Slunga runt grönsaker med nystekt sidfläsk och hackad persilja.
3. Servera direkt över grytan och nyvispat potatismos.
Mandelpotatismos
1. Skala och sjud potatis väldigt försiktigt i osaltat vatten. Häll av potatis och ånga av det sista vattnet.
2. Passera potatisen och vispa med tempererat smör. Montera med varm gräddmjölk till rätt konsistens. Avsluta ev. med lite mjölk för rätt slät och lagom lös konsistens (tänk på att det stabbar sig efter hand). Smak av med salt och vitpeppar.
Råmarinerat äpple och senapsfrö
1. Strimla äpplena och marinera i äppelcidervinäger, lite socker och salt.
2. Vänd in senapsfrö och olja. Smaka ev. av med mer salt.
Saltgurka och smält lök
1. Finhacka löken och smält i olja tills riktigt mjuk och genomskinlig. Blanda med grovtärna saltgurka.
Svamp i sherryvinäger
1. Blanda vinäger, socker och vatten.
2. Skiva svampen och blanchera hastigt i lättsaltat vatten. Lägg i tätslutande och slå på vinägerlag. Låt stå minst en timme innan servering. Gåt utmärkt at förvara i kyl.