Fransk fiskgratäng brandade

Brandade på skreitorsk på en planka med handduk.

Publicerat:

Tillagningstid:

En rätt från Frankrike som traditionellt görs på saltad torsk eller så kallad bacalao. När skreitorsken är som allra finast är det här en trevlig bjudrätt för en liten slant.

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    potatis
  • 200g
    torskrygg – skrei
  • 1kvist(ar)
    färsk timjan
  • skal och saft från 1 citron
  • ca 3dl
    mjölk
  • 2–3msk
    panko
  • salt och svartpeppar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2–3 msk
    olivolja
  • 1
    liten kvist persilja
  • 1liter
    vatten
  • ½dl
    salt

Så lagar du

1. Rimma torsken i rimningslagen i cirka 1 timme. Häll av och torka.

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Skär torsken i jämntjocka bitar och lägg i en liten kastrull. Slå på mjölk så att det täcker. Lägg i en kvist timjan och skalet från en citron.

4. Låt koka upp och sjuda i någon minut. Torsken ska nätt och jämt flaga sig om man sticken en gaffel i köttet, och då är den klar. Lyft ur torsken och lägg i en skål. Spara mjölken.

5. Skala potatisen och skär i mindre bitar.

6. Koka tillsammans med vitlök skuren i bitar, tills den är helt mjuk. Häll av.

7. Mosa torsken med en gaffel. Häll i en skvätt av mjölken och rör ihop.

8. Tillsätt potatis och vitlök och mosa till ett jämt mos. Tillsätt mjölk tills du har ett löst mos. Rör ner olivolja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Hacka persilja och rör ner i moset.

9. Lägg moset i en ugnsfast form. Strö över panko och gör ett rutmönster i moset med en gaffel.

10. Grädda fisken i cirka 10–15 minuter. Sätt på grillfunktionen de sista minuterna så att gratängen får fin färg.

11. Servera med rostat bröd och lite extra olivolja.

Tips

Ät brandade varm på rostade brödskivor som förrätt eller drinktilltugg.

Dela det här receptet med dina vänner!