Broccoli- och kikärtspaj med keralasallad och krämig sesamdressing

Broccoli- och kikärtspaj med keralasallad och krämig sesamdressing

Publicerat:

Tillagningstid:

En matig vegansk pajrätt med krispiga och fräscha tillbehör.

Ingredienser

4portioner

Broccoli- och kikärtspaj

  • 2st
    broccolistammar
  • 1st
    gul lök, skalad
  • 2burk(ar)
    kokta kikärtor
  • 1tsk
    oregano
  • 1tsk
    rosmarin
  • ½st
    citron
  • 1msk
    naturell kokosolja (i smält form)
  • 1tsk
    havssalt
  • 1dl
    grahamsmjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2st
    tomater

Keralasallad

  • 1tsk
    spiskummin, hel
  • 2st
    små fänkål
  • 2st
    västeråsgurkor alt, ½ vanlig gurka
  • 1st
    liten purjolök, sköljd
  • 2st
    zucchini
  • 2dl
    kokosflingor
  • ½tsk
    gurkmeja
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    vinäger
  • ½tsk
    havssalt

Tahinidressing

  • 5msk
    tahini
  • 4msk
    citronsaft
  • 1dl
    vatten
  • ½tsk
    havssalt

Dessutom

  • 4dl
    hirs

Så lagar du

Pajen
1. Sätt ugnen på 230°. Lägg broccolistammarna och löken i matberedaren och mixa till smulor.

2. Sila av spadet på ärtorna (spadet kan sparas till grytor och soppor) och lägg ärtorna matberedaren. Tillsätt örterna, pressa i citronsaften, kokosfettet och salt.

3. Pulsa röran i matberedaren tills den är i grynig konsistens. Lägg över i en skål.

4. Blanda grahamsmjöl med bakpulver och tillsätt sedan i ärtblandningen. Rör om ordentligt.

5. Smörj in en ugnsfast form med olja och lägg i blandningen. Täck toppen med tomatskivor omlott. Baka i ugn i 30 minuter.

Tips: Värm formen i ugnen först, för ökad frasighet.

Salladen
1. Rosta spiskummin i 30 sekunder i en torr het panna. Krossa sedan grovt.

2. Strimla fänkål och purjolök fint. Skär zucchini och gurka i små bitar.

3. Lägg allt i en skål, tillsätt kokosflingor, gurkmeja, spiskummin, olivolja, vinäger och salt. Blanda ordentligt med händerna.

Dressingen
1. Vispa tahinin med citronen först. Vispa sedan i vattnet och avsluta med saltet.

Hirsen
1. Koka hirs i rikligt med lättsaltat vatten i 9 minuter exakt. Sila av och lägg tillbaka i grytan och låt svälla i 5 minuter innan servering.

Tips: Rosta hirsen först för större smak.

Servering
Lägg upp hirsen i botten på en större fat. Lägg grönsakerna ovanpå. Servera pajen och dressingen vid sidan om.

Dela det här receptet med dina vänner!