Broccoli- och kikärtspaj med keralasallad och krämig sesamdressing
Publicerat:
2015-08-26Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Broccoli- och kikärtspaj
- 2stbroccolistammar
- 1stgul lök, skalad
- 2burk(ar)kokta kikärtor
- 1tskoregano
- 1tskrosmarin
- ½stcitron
- 1msknaturell kokosolja (i smält form)
- 1tskhavssalt
- 1dlgrahamsmjöl
- 1tskbakpulver
- 2sttomater
Keralasallad
- 1tskspiskummin, hel
- 2stsmå fänkål
- 2stvästeråsgurkor alt, ½ vanlig gurka
- 1stliten purjolök, sköljd
- 2stzucchini
- 2dlkokosflingor
- ½tskgurkmeja
- 2mskolivolja
- 2mskvinäger
- ½tskhavssalt
Tahinidressing
- 5msktahini
- 4mskcitronsaft
- 1dlvatten
- ½tskhavssalt
Dessutom
- 4dlhirs
Så lagar du
Pajen
1. Sätt ugnen på 230°. Lägg broccolistammarna och löken i matberedaren och mixa till smulor.
2. Sila av spadet på ärtorna (spadet kan sparas till grytor och soppor) och lägg ärtorna matberedaren. Tillsätt örterna, pressa i citronsaften, kokosfettet och salt.
3. Pulsa röran i matberedaren tills den är i grynig konsistens. Lägg över i en skål.
4. Blanda grahamsmjöl med bakpulver och tillsätt sedan i ärtblandningen. Rör om ordentligt.
5. Smörj in en ugnsfast form med olja och lägg i blandningen. Täck toppen med tomatskivor omlott. Baka i ugn i 30 minuter.
Tips: Värm formen i ugnen först, för ökad frasighet.
Salladen
1. Rosta spiskummin i 30 sekunder i en torr het panna. Krossa sedan grovt.
2. Strimla fänkål och purjolök fint. Skär zucchini och gurka i små bitar.
3. Lägg allt i en skål, tillsätt kokosflingor, gurkmeja, spiskummin, olivolja, vinäger och salt. Blanda ordentligt med händerna.
Dressingen
1. Vispa tahinin med citronen först. Vispa sedan i vattnet och avsluta med saltet.
Hirsen
1. Koka hirs i rikligt med lättsaltat vatten i 9 minuter exakt. Sila av och lägg tillbaka i grytan och låt svälla i 5 minuter innan servering.
Tips: Rosta hirsen först för större smak.
Servering
Lägg upp hirsen i botten på en större fat. Lägg grönsakerna ovanpå. Servera pajen och dressingen vid sidan om.