Brownietårta i långpanna
Publicerat:
2016-05-03Tillagningstid:
Ingredienser
Tårtbotten
- 300gsmör
- 4 ½dlströsocker
- 6stägg
- 4 ½dlvetemjöl
- 1 ½dlkakao
- 2mskvaniljsocker
- 1nypa(or)salt
Fyllning
- 6dlvispgrädde
- 1burk(ar)sötad kondenserad mjölk
- 2tskvaniljpulver
- valfri smaksättning t.ex. kolakräm med havssalt, bär, nötkräm, chokladkräm, kardemumma, krossade karameller eller annat godis, sötsalta mandlar, lemon curd eller annan marmelad
Garnerning
- 10stkrossade chokladkakor eller 100 g riven choklad
- 3dlvispgrädde, vispad
- 1ask(ar)färska jordgubbar
- citronmeliss
Så lagar du
Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 180°. Smält smör, låt svalna något, tillsätt socker och ett ägg i taget, rör om väl.
2. Sikta ner resterande ingredienser, blanda väl och häll upp i bakpappersklädd långpanna, cirka 30x40 cm.
3. Grädda 25 minuter i ugnens nedre del. Viktigt: Gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll på kakan mot slutet. Den ska vara lagom dallring i mitten när du tar ut den. Låt svalna.
Fyllning
1. Vispa grädden halvhård, vispa ner vanilj och den kondenserade mjölken. Smaksätt med din favoritsmak. Nu har du gjort sommarens enklaste glass.
2. Häll smeten på tårtbotten och ställ i frys. När den är helt fryst täcker du den med plastfolie så att den inte får fryssmak. Låt stå i frysen tills den är frusen, det tar 3-4 timmar.
3. Ta fram en stund innan servering och garnera med krossade kakor/riven choklad, skivade jordgubbar, spritsad grädde och citronmeliss.
Tips: skär tårtan i bitar i förväg så går det enklare att servera.