Brownietårta i långpanna

tårtbitar på fat.

Publicerat:

Tillagningstid:

Snabb glasstårta som passar till alla kalas. Tillagas i långpanna så att den räcker till många.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 300g
    smör
  • 4 ½dl
    strösocker
  • 6st
    ägg
  • 4 ½dl
    vetemjöl
  • 1 ½dl
    kakao
  • 2msk
    vaniljsocker
  • 1nypa(or)
    salt

Fyllning

  • 6dl
    vispgrädde
  • 1burk(ar)
    sötad kondenserad mjölk
  • 2tsk
    vaniljpulver
  • valfri smaksättning t.ex. kolakräm med havssalt, bär, nötkräm, chokladkräm, kardemumma, krossade karameller eller annat godis, sötsalta mandlar, lemon curd eller annan marmelad

Garnerning

  • 10st
    krossade chokladkakor eller 100 g riven choklad
  • 3dl
    vispgrädde, vispad
  • 1ask(ar)
    färska jordgubbar
  • citronmeliss

Så lagar du

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 180°. Smält smör, låt svalna något, tillsätt socker och ett ägg i taget, rör om väl.

2. Sikta ner resterande ingredienser, blanda väl och häll upp i bakpappersklädd långpanna, cirka 30x40 cm.

3. Grädda 25 minuter i ugnens nedre del. Viktigt: Gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll på kakan mot slutet. Den ska vara lagom dallring i mitten när du tar ut den. Låt svalna.

Fyllning

1. Vispa grädden halvhård, vispa ner vanilj och den kondenserade mjölken. Smaksätt med din favoritsmak. Nu har du gjort sommarens enklaste glass.

2. Häll smeten på tårtbotten och ställ i frys. När den är helt fryst täcker du den med plastfolie så att den inte får fryssmak. Låt stå i frysen tills den är frusen, det tar 3-4 timmar.

3.  Ta fram en stund innan servering och garnera med krossade kakor/riven choklad, skivade jordgubbar, spritsad grädde och citronmeliss.

Tips: skär tårtan i bitar i förväg så går det enklare att servera.

Dela det här receptet med dina vänner!