Brynt smörkaka med rostad vit choklad och hjortronsorbet
Publicerat:
2021-12-08Tillagningstid:
Smakerna gifter sig fint i den här desserten – brynt smör med rostad choklad, kombinerat med hjortron! Vill du prova på att laga en annan av komponenterna som vi serverade i tävlingen, delar vi receptet på hjortronmarmelad.
Ingredienser
4portioner
Brynt smörkaka
- 60gäggvita
- 60gflorsocker
- 25gvetemjöl
- 25gmandelmjöl
- 15ghonung
- 1gbakpulver
- 1gsalt
- 60gbrynt smör
- 100gvit choklad
Hjortronsorbet
- 1 1/3dlsocker
- knappt 1,3dlvatten
- ca 0,3dlhonung
- ca 250gfärska eller frysta hjortron
- 1tskvodka
Så lagar du
Smörkaka
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Blanda äggvita, florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, honung, bakpulver och salt.
- Låt smöret svalna till 50 grader och vispa ner i smeten.
- Bre ut smeten i en långpanna, så tjock som du vill ha den. (Vi gjorde en tunn kaka.)
- Grädda kakan ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Rosta vit choklad: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Riv chokladen grovt, lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt i ugnen. Rosta ca 5 minuter, tills den fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna.
Hjortronsorbet
- Koka en sockerlag på socker och vatten. Låt småputtra lite så det blir en aning simmigt.
- Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan i honung.
- Mixa hjortronen. Häll dem genom en sil för att bli av med frön och hårda bitar.
- Blanda hjortronen med sockerlagen.
- Blanda i lite vodka precis innan du ska hälla den i glassmaskinen. Kör den tills du har en krämig fin sorbet.
- Montering: Stansa ut en bit av kakan, lägg en kula sorbet ovanpå kakan och strössla över choklad.
Hjortronmarmelad (bonusrecept)
150 g färska eller frysta hjortron
2 stora gelatinblad
½ kvist färsk rosmarin
1 ½ dl syltsocker
skalet av en tvättad ekologisk ½ citron
- Blötlägg gelatinbladen.
- Blanda rosmarin, hjortron och socker i en kastrull. Låt koka långsamt ca 15 minuter.
- Riv i det yttersta skalet av citronen, blanda och koka upp igen.
- Ta bort från plattan, ta ur rosmarinkvisten och lägg i gelatinet. Rör om väl tills gelatinet smälter.
- Smörj en pralinform i silikon (vi använde en hjortronformad!) med olja, häll i marmeladen och ställ in i frysen.
- Ta ur marmeladen och skölj försiktigt bort oljan från den med kallt vatten.