Buddha bowl

Grönsaker och nötter i en skål och en gaffel i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att servera mat som ”bowls” började bli poppis får några år sedan. Framför allt för att på ett vackert sätt servera ett nyttigt mål mat med mycket färg och grönsaker upplagda var för sig. Att det fått namn från Buddha beror eventuellt på att profeten Buddha bar sin skål ris när han gick omkring och där han kom förbi fyllde bybor på med olika grönsaker som de hade hemma. Det är också ett matkoncept som är vanligt bland annat i Bali. Vackert, nyttigt och gott är det i alla fall!

Ingredienser

2 - 3portioner

  • 2dl
    matvete, men valfri typ av ris går också bra

Valfria grönsaker

  • morötter
  • polkabetor
  • grönkål
  • edamamebönor
  • avokado
  • kikärtor, kokta

Nötter och frön

  • cashewnötter, rostade
  • pumpafrön, rostade
  • solrosfrön
  • sesamfrön

Dressing

  • 1msk
    ingefära, finriven
  • 1
    apelsin, skalet
  • ½dl
    apelsinjuice, färskpressad
  • 1msk
    sesamolja
  • 1tsk
    honung
  • 2msk
    olivolja
  • flingsalt och svartpeppar

Så lagar du

1. Koka matvete enligt anvisningarna på paketet.

2. Blanda alla ingredienserna till dressingen och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.

3. Skala morötter och betor. Riv eller hyvla tunt med potatisskalare eller mandolin.

4. Massera in lite olivolja och salt i grönkålen.

5. Dela och kärna ur avokado.

6. Skölj kikärtorna och ringla gärna lite olivolja över dem.

7. Koka eller ånga edamamebönor i några minuter.

8. Rosta gärna nötter och frön i en torr stekpanna!

9. Servera alla ingredienser för sig så att alla kan komponera sin egen bowl.

Dela det här receptet med dina vänner!