Busenkla broccolibiffar med rotmos
Publicerat:
2022-02-23Broccoli brukar toppa listorna över de mest hälsosamma grönsakerna. Därför kan det vara bra att ha några enkla vardagsrecept med broccoli som man slänger in i veckomenyn då och då. Kocken Kenny Sundqvist bjuder på det här receptet där broccolin verkligen får spela huvudrollen.
Ingredienser
6portioner
Broccolibiffar
- 3-4hela broccoli
- 0,5dllinfrö
- 0,5dlsolrosfrö
- 1dlmajsstärkelse
- 1lök
- 1klyfta vitlök
- 1tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- smör eller valfri olja till stekning
Rotmos
- 300gpotatis
- 200gmorot
- 150grotselleri
- 100gsmör
- 1-2tsksalt
Så lagar du
Broccolibiffar
- Tvätta broccolin.
- Skär bort den hårdaste delen av roten och dela broccolin i mindre bitar.
- Skala löken och skär den i mindre bitar.
- Skala vitlöken.
- Mixa fröna snabbt men lämna kvar bitar.
- Lägg sedan allt i mixern och kör till en smet.
- Låt smeten svälla i minst 10 min innan du formar till biffar.
- Stek broccolibiffarna i smör eller olja så att de får lite färg.
- Lägg de stekta biffarna på en plåt och sätt i ugnen 10 min i 175 grader.
Tips: Förbered smeten kvällen innan tillagning så är du redan halvvägs.
Rotmos
- Skala potatisen och rotsakerna.
- Skär rotsakerna i mindre bitar för det är längre koktid på dem.
- Sätt potatisen och rotsakerna i en kastrull.
- Täck med vatten och sätt i saltet.
- Låt koka ordentligt så att allt är ordentligt mjukt.
- Häll av vätskan men låt lite vara kvar i kastrullen.
- Smaka av med salt och smör.
- Vispa till mos.
Tips: Moset behöver inte vara helt slätt, lite “klimpar” ger bara mera konsistens.