Caesarsallad på grönkål med rostad vitlöksdressing och polentakrutonger
Publicerat:
2015-11-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Till salladen
- 1knippa(or)grönkål
- 2stätmogna avokado
- 1dlgrovt riven parmesan
- ½dlrostade pinjenötter
Dressing
- 2stfinhackade sardeller
- 1mskdijonsenap
- 1mskrödvinsvinäger
- 1mskcitronsaft
- 1stäggula
- 1dlraps- eller solrosolja
- 1sthel vitlök att rosta (2 klyftor ska användas)
Så lagar du
Dressing
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala bort det mesta av det yttersta skalet och lägg in vitlöken i ugnen i cirka 35 minuter. Ta ut och låt svalna lite. Vitlöken håller sig i kylskåpet i ett par dagar.
3. Lägg sardellerna i en bunke och mosa dem med en gaffel. Pressa ner två vitlöksklyftor och blanda om.
4. Häll i citronsaft, äggula, vinäger och hälften av oljan och vispa tills blandningen tjocknar. Vispa ner resten av oljan. Ställ åt sidan.
Polentakrutonger
1. Koka upp buljong. Rör ner polentagrynen och låt sjuda i cirka 6 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
2. Slå upp polentagröten i en liten, oljad form. Låt svalna och stelna helt.
3. Skär polentan i tärningar och fräs dem i olivolja tills de blir frasiga på ytan. Servera till caesarsallad.
Sallad
1. Koka upp cirka 2 liter vatten och 1 matsked salt.
2. Repa grönkålen genom att ta bort den lite grova stammen. Koka bladen i 1 minut och lägg dem sedan i iskallt vatten. Låt rinna av. Skär avokadon i tärningar.
3. Fräs grönkålen i olivolja i några minuter. Lägg upp på ett fat. Blanda med avokado.
4. Ringla över dressingen. Strö över grovt riven parmesanost och pinjenötter. Servera med nystekta polentakrutonger (eller brödkrutonger).