Cevapi med kajmak

Cevapi med kajmak

Ingredienser

6portioner

Cevapi

  • 1kg
    köttfärs av valfri sort (gärna med hög fetthalt, jag jobbar med nöt eller lamm)
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 0,5
    gul lök
  • 1dl
    kolsyrat vatten
  • 1tsk
    bikarbonat (gör köttet saftigt)
  • salt & svartpeppar
  • 1,5tsk
    paprikapulver

Kajmak

  • 200g
    färskost
  • 100g
    smör
  • 1dl
    creme fraiche (34% fetthalt)
  • salt

Servering

  • kaymak
  • bröd (gärna lepinjabröd, pitabröd funkar också bra)
  • ajvar
  • gul lök
  • tomat
  • sallad

Så lagar du

Cevapi

  1. Riv eller mixa löken tills det blir en fin massa.
  2. Pressa eller riv vitlöksklyftorna.
  3. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten.
  4. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke.
  5. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 12 timmar, gärna upp till 24 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på biffarna om köttet får stå i kylen ett bra tag.
  6. Fukta händerna och forma till små avlånga biffar.
  7. Stek dem i olja ca 3 min på varje sida eller grilla dem på grillen.
  8. Servera med bröd, ajvar, kaymak och grönsaker.

Kajmak

  1. Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt.
  2. Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret.
  3. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.

Dela det här receptet med dina vänner!