Cevapi med kajmak
Publicerat:
2021-10-04Ingredienser
6portioner
Cevapi
- 1kgköttfärs av valfri sort (gärna med hög fetthalt, jag jobbar med nöt eller lamm)
- 3stvitlöksklyftor
- 0,5gul lök
- 1dlkolsyrat vatten
- 1tskbikarbonat (gör köttet saftigt)
- salt & svartpeppar
- 1,5tskpaprikapulver
Kajmak
- 200gfärskost
- 100gsmör
- 1dlcreme fraiche (34% fetthalt)
- salt
Servering
- kaymak
- bröd (gärna lepinjabröd, pitabröd funkar också bra)
- ajvar
- gul lök
- tomat
- sallad
Så lagar du
Cevapi
- Riv eller mixa löken tills det blir en fin massa.
- Pressa eller riv vitlöksklyftorna.
- Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten.
- Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke.
- Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 12 timmar, gärna upp till 24 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på biffarna om köttet får stå i kylen ett bra tag.
- Fukta händerna och forma till små avlånga biffar.
- Stek dem i olja ca 3 min på varje sida eller grilla dem på grillen.
- Servera med bröd, ajvar, kaymak och grönsaker.
Kajmak
- Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt.
- Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret.
- Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.