Kikärtsgryta – chana masala
Publicerat:
2016-01-13Tillagningstid:
En indisk klassiker baserad på kikärtor och grönsaker, som blir en perfekt bas till ”yoga bowls”. Värmande, god och välgörande.
Ingredienser
4portioner
- 400gkokta kikärtor (2 kartonger)
- 1gul lök
- 1potatis, delad i fyra delar
- 2klyfta(or)vitlök
- 1stspansk peppar, grön
- ca 5cmfärsk ingefära
- 1tskhel spiskummin
- 1tskgaram masala
- 1 litenbit(ar)färsk gurkmeja, eller 1 tsk malen
- 1burk(ar)plommontomater (400 g) eller 2 finhackade färska tomater
- 1mskpressad citron
- 1kruk(or)färsk koriander
- salt
- olja till stekning
- citronklyftor till servering
Så lagar du
1. Rosta kumminfrön i torr stekpanna tills de börjar poppa. Lägg över på en tallrik.
2. Använd samma panna och stek löken mjuk i olja. Tillsätt potatisen och fortsätt steka tills löken är gyllene.
3. Grovhacka och stöt sedan vitlök, spansk peppar och ingefära till en kryddpasta i mortel. Låt den steka med löken.
4. Tillsätt kryddorna, stek någon minut under omrörning, häll sedan i tomater och 2 dl vatten. Låt koka 15 minuter, mosa tomaterna med en slev.
5. Tillsätt väl sköljda kikärtor och en näve hackad färsk koriander. Koka ett par minuter. Smaka av med salt och citron, toppa med resterande koriander och citronklyftor.
Servera med ris och använd gärna till yoga bowls.