Cheesecakes med körsbärsgelé

Cheesecakes med körsbärsgelé.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den amerikanska cheesecaken har kommit för att stanna, den här blir sex stycken minicheesecakes toppade med vacker röd körsbärsgelé, och läckra ätbara strån som dekoration. Behöver kylas flera timmar men kan förberedas dagen innan.

Ingredienser

6portioner

Kexbotten

  • 60g
    smör
  • 10st
    digestivekex
  • 6st
    cylinderformar, 5 cm i diameter & 5 cm höga
  • 6st
    tillklippta bitar bageriplast/chokladfolie

Fyllning

  • 1st
    gelatinblad
  • 300g
    färskost, naturell
  • 100g
    creme fraiche 38%
  • ½
    citron, obesprutad (ekologisk)
  • ½
    polynesisk vaniljstång
  • 65g
    florsocker

Körsbärsgelé

  • 3st
    gelatinblad
  • 300g
    frysta körsbär, tinade
  • 2dl
    vatten
  • 150g
    socker
  • saften från 1 citron
  • den tömda vaniljstången från creamen

Karamellstrå

    Så lagar du

    Kexbotten

    1. Ställ formarna på ett platt fat, forma plastremsorna till 5 cm höga cylindrar och placera i formarna mot kanterna. Värm smöret i en liten kastrull tills det just precis smält.

    2. Krossa kexen helt och blanda dem väl med det smälta smöret. Fördela blandningen jämnt i botten av formarna och pressa till så att den blir ordentligt platt. Ställ bottnarna i kylskåpet.

    Fyllning

    1. Blötlägg gelatinbladet i ½ liter kallt vatten i 30 minuter. Häll färskost och creme fraiche i en stor skål, tvätta citronen och riv ner skalet fint i blandningen. Dela citronen och pressa saften från ena halvan genom en sil ner i skålen.

    2. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten kniv. Spara den tomma vaniljstången. ”Bred” runt vaniljfröna i florsockret med kniven, så att kornen separerar. Tillsätt det hemgjorda vaniljsockret i skålen och vispa ihop allt väl till en jämn, slät kräm.

    3. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och placera det i en liten kastrull med 3 matskedar av krämen. Smält gelatinet på medelvärme medan du håller fingret på kastrullens botten. Ta kastrullen av värmen när botten blir för varm för att röra vid, och låt blandningen svalna till 40-50°.

    4. Tillsätt ytterligare 3 matskedar av krämen i den varma kastrullen och vispa kraftigt. Häll den varma blandningen i den stora skålen med kräm och vänd ihop det hela snabbt.

    5. Häll krämen i en engångsspritspåse, och spritsa ner i cylinderformarna direkt ovanpå den kalla kexbotten. Lämna ½ centimeter upp till kanten, så det finns plats för gelén. Ställ cheesecaken i frysen 1-2 timmar. Under tiden förbereds körsbärsgelén.

    Körsbärsgelé

    1. Blötlägg gelatinet i ½ liter kallt vatten i 30 minuter. Koka upp körsbär, vatten, socker, saft från citronen och den sparade vaniljstången tills allt socker är upplöst och ta kastrullen från värmen.

    2. Låt körsbärslagen stå och dra några minuter. Häll lagen igenom en saftpåse eller en fuktig, ren trasa i en sil. Krama ur vattnet ur gelatinet, lägg genast i den klara saften och rör försiktigt tills gelatinet har smält.

    3. Vänta tills gelésaften är 35 grader, och häll lite i formarna med iskalla cheesecakes. Ställ dem i kylskåpet minst 3 timmar eller gärna till nästa dag. Resten av gelén hälls försiktigt upp på de små tallrikar som cheesecaken ska serveras på. Ta loss de kakorna från både form och plast medan de är iskalla.

    Karamellstrå

    1. Smält isomalten i en liten kastrull tills den blir flytande och glasklar. Ta bort från värmen och låt den färdiga karamellvätskan svalna något tills konsistensen blir lite seg.

    2. Doppa en sked i den sega isomalten och dra ut långa streck av den på ett bakplåtspapper eller bakduk. Gör många, så att du kan välja den snyggaste. Låt svalna helt och bryt sockerdekorationerna i cirka 15 cm långa strån.

    Servering

    Ställ de sex små assietterna med gelé ovanpå något större tallrikar. Placera de kylskåpskalla cheesecakeportionerna i mitten av den stelnade gelé. Stick försiktigt ner stråna, och servera efter ungefär 10 minuter.

    Dela det här receptet med dina vänner!