Chokladbaklava
Publicerat:
2021-05-12Tillagningstid:
Baklava är en favorit på fikabordet i många länder. Baklava görs med filodeg som man fyller med något smarrigt. Här har jag fyllt baklavan med nötter och choklad. Frasigt, kladdigt och ljuvligt gott!
Ingredienser
30portioner
- 450gfilodeg
- 200gosaltat smör
- 500ghasselnötskräm
- ca 1,5dlflytande honung eller vit sirap
- 100ghasselnötter
- 100gvalnötter
Så lagar du
- Värm ugnen till 200 grader, över och undervärme.
- Hacka nötterna, smält smöret och värm hasselnötskrämen några sekunder i micron eller i en kastrull för att den ska mjukna och blir bredbar.
- Smörj en ugnsform, ca 24×30 cm, med smör.
- Skär filodegen så arken passar in i formen. Tänk på att alltid hålla filodegen som du inte använder ordentligt täckta med kökshandduk för att undvika att den blir torr.
- Lägg ett ark filodeg i formen, smörj med smält smör, fortsätt gör så tills du har 6 ark filodeg på varandra och pensla med smör mellan varje lager.
- Bred på 1/3 av hasselnötskrämen, strö över nötter och ringla över lite honung eller sirap. Lägg på ytterligare 6 ark filodeg och pensla med smält smör mellan varje lager. Bred över hasselnötskräm, strö på nötter och ringla över honung/sirap.
- Gör om samma process och avsluta med att täcka baklavan med 6 ark filodeg. Du ska alltså ha 3 lager med hasselnötskräm, glöm inte att pensla med smör mellan varje lager. Spara 1 dl honung/sirap som ska på baklavan när den kommit ut ur ugnen.
- Pensla ovansidan av baklavan med smör, skär ut ett fint mönster med en vass kniv. Baka mitt i ugnen tills den får en fin gyllene färg, ca 30 minuter.
- Så fort den kommit ut ur ugnen ringlar du över 1 dl honung/sirap och strör på nötter. Låt baklavan stå minst 2 timmar i rumstemperatur utan att du täcker den, gärna i ca 10 timmar så den hinner suga till sig all honung.
- Servera den kall. Förvara kakan i kylen, den håller sig bra upp till 7 dagar och funkar bra att frysas in. Håller sig i frysen upp till 2 månader och tinas bäst upp i rumstemperatur.