Chokladkaka med vit choklad och blåbär
Publicerat:
2018-03-06Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
Blåbärssylt
- 200gblåbär
- 100gsocker
- ½citron
- ½vaniljstång
Vit chokladkräm
- ½litervispgrädde
- 4gelatinblad
- 150gvit choklad
Chokladbotten
- 175gsmör
- 1dlvatten
- 300gsocker
- ½vaniljstång
- 4ägg
- 200gvetemjöl
- 75gkakao
- 1tskbakpulver
- 1tskrapsolja (eller annan neutral olja)
- 1mskflorsocker (till servering)
Så lagar du
1. Gör blåbärssylten dagen innan. Öppna vaniljstängerna och skrapa ur med en liten kniv. Peta fröna ur vaniljstången och mortla med en nypa socker.
2. Låt vaniljssocker, de tomma vaniljstängerna, socker, citronsaft och blåbär koka utan lock cirka 15 minuter.
3. Ta upp vaniljstängerna och mixa sylten med en stavmixer. Kyl i kylskåp, minst 2 timmar, eller till nästa dag.
4. Vit chokladkräm bör också göras dagen innan.
5. Blötlägg gelatinet i ½ liter kallt vatten i en halvtimme. Hetta upp grädden i en liten gryta till 80 grader. Hacka den vita chokladen fint.
6. Häll hälften av den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen är nästan smält och massan är blankt glansig. Tillsätt resten av den heta grädden och rör om igen.
7. Vrid ur vattnet ur gelatinet och rör i chokladmassan. Pressa grädden genom en sil. Täckt med plast och kyl helt i kylskåpet i minst 2 timmar eller till nästa dag.
8. Baka chokladbotten. Värm upp smör och vatten i en liten kastrull. Peta fröna ur vaniljstången och mortla med en nypa socker.
9. Vispa vaniljssocker, socker och ägg tjockt med elvisp.
10. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Sikta ned i äggblandningen. Vänd försiktigt runt. Tillsätt det smälta smörvattnet medan du fortfarande försiktigt vänder degen.
11. Smörj en 24 centimeters silikon- eller springform med olja. Häll i degen.
12. Baka i 35 - 40 minuter på 175 grader. Kyl till kall.
13. Vispa vitchokladkräm tillsammans med blåbärssylt med handvisp. Spritsa i "bomber" på chokladbotten.
14. Placera kakan i frysen eller ett par timmar i kylskåp innan kakao siktas över och kakan är klar för servering.