Chokladmoussetårta
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
10 - 12portioner
Botten
- 200gmandelmassa
- 2 stägg
- 2mskkakao
Mousse
- 2stgelatinblad
- 3dlvispgrädde
- 200 gmörk choklad, 55 % kakaohalt
- 2stäggulor +2 äggvitor
- 4mskapelsinlikör t ex Cointreau eller Triple Sec
- 3/4 dlströsocker
Garnering
- Chokladplattor
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten och häll i smeten.
3. Grädda i nedre delen av ugnen 10-12 minuter tills den stannat. Låt kallna.
4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Koka upp 1 dl av
grädden. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören.
5. Vispa äggvitorna till skum tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen..
6. Häll smeten över den kalla bottnen. Ställ kallt minst 3 timmar. Garnera med chokladplattor. Tårtan kan frysas.