Drömtårta med färska bär och cheesecakefyllning
Publicerat:
2013-08-30Ingredienser
8portioner
- 4stägg
- 1dlströsocker
- 2tskvaniljsocker
- ½dlpotatismjöl
- 1 ½dlmandelmjöl
- 2mskkakao
- 1tskkardemumma, mortlad (valfritt)
Fyllning
- 1sats(er)fyllning (nedan)
- 200gfärska bär tex hallon, björnbär, vinbär, blåbär
- florsocker till garnering
- 300gfärskost naturell
- 1dlvispgrädde
- 1tskvaniljsocker
- ½dlflorsocker
- 50gmandelmassa, riven
- 1stekologisk citron, det gula av skalet rivet
Alternativ fyllning, smörkräm
- 150gsmör, mjukt
- 1dlflorsocker
- 2tskvaniljsocker
- 1stäggula
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggen, vispa vitor och ½ dl socker till hårt skum.
2. Blanda de torra ingredienserna. Vispa upp gulor och ½ dl socker fluffigt, sikta ner de torra ingredienserna.
3. Rör ner lite av vitorna så att det blandas, vänd ner resten (undvik att vispa, för att behålla så mycket luft som möjligt=fluffigare kaka).
4. Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt, till ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen, cirka 10 min. Gör fyllning (nedan) under tiden.
5. Strö socker på ett bakpapper, vänd upp kakan när den är färdiggräddad, lossa pappret (pensla med vatten om det sitter hårt). Låt svalna. Täck med fuktad handduk så den inte torkar.
6. Bred fyllningen över kakan, spara ett par centimeter på sidorna. Strö på bär och rulla ihop från långsidan. Låt skarven vara nedåt. Pudra över florsocker innan servering.
7. Fyllning: Vispa ihop färskost och grädde med elvisp till spritsbar konsistens, rör ner resterande ingredienser.
8. Smörkrämsfyllning: Rör smör och socker vitt och poröst, blanda ner äggula.