Citronbakad lax i ugn
Publicerat:
2018-01-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- ca 700glaxfilé eller annan fisk du gillar, t ex torskrygg (fryst, MSC-märkt)
- 800gfast potatis
- 800gblandade grönsaker, t ex broccoli, sparrisbroccoli, små tomater på kvist, morötter, purjolök, förvällda gröna bönor, savojkål, rödkål
- 1citron, skivad
- salt
- peppar
- smör eller olivolja, till stekning
Valfritt
- kalla grönsaker/frukt att blanda ner efter gräddning, t ex avokado, spenat, rucola, röd lök, äpple, rättika, rädisor, endive, polkabetor
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen i tunna skivor, jag använder matberedarens tunnaste insats.
2. Lägg bakpapper i långpanna, lägg i potatisen. Krydda med salt och peppar, ringla på olja eller lägg i smörklickar, rör om.
3. Grädda 10 minuter, ta ut, rör om.
4. Lägg ner den frysta fisken i långpannan, krydda, lägg på citronskivor. Lägg resterande grönsaker i ett hörn av formen. Tänk på att grönsaker som blir klara snabbare än potatis och lax blir som godast om man lägger i större bitar eller tillsätter dem mot slutet.
5. Grädda mitt i ugnen tills potatis och lax är genomstekta.
6. Lägg ner kalla grönsaker om du önskar. Du kan välja att servera rätten som den är eller med en god sås/dressing.
Tips
Servera med en snabb senapsdressing: Blanda 1 msk grov senap med 2 dl crème fraiche, smaka av med salt.