Citronbakad lax i ugn

Citronbakad lax med grönsaker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Låt ugnen laga middagsmaten medan du gör annat. Det här är ett flexibelt och smart recept som du enkelt varierar efter din personliga smak och vad som finns hemma. Det här receptet är även enkelt att anpassa till såväl det lilla som stora hushållet och passar lika bra till påskfesten som till matlådan.

Ingredienser

4portioner

  • ca 700g
    laxfilé eller annan fisk du gillar, t ex torskrygg (fryst, MSC-märkt)
  • 800g
    fast potatis
  • 800g
    blandade grönsaker, t ex broccoli, sparrisbroccoli, små tomater på kvist, morötter, purjolök, förvällda gröna bönor, savojkål, rödkål
  • 1
    citron, skivad
  • salt
  • peppar
  • smör eller olivolja, till stekning

Valfritt

  • kalla grönsaker/frukt att blanda ner efter gräddning, t ex avokado, spenat, rucola, röd lök, äpple, rättika, rädisor, endive, polkabetor

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen i tunna skivor, jag använder matberedarens tunnaste insats.

2. Lägg bakpapper i långpanna, lägg i potatisen. Krydda med salt och peppar, ringla på olja eller lägg i smörklickar, rör om.

3. Grädda 10 minuter, ta ut, rör om.

4. Lägg ner den frysta fisken i långpannan, krydda, lägg på citronskivor. Lägg resterande grönsaker i ett hörn av formen. Tänk på att grönsaker som blir klara snabbare än potatis och lax blir som godast om man lägger i större bitar eller tillsätter dem mot slutet.

5. Grädda mitt i ugnen tills potatis och lax är genomstekta.

6. Lägg ner kalla grönsaker om du önskar. Du kan välja att servera rätten som den är eller med en god sås/dressing.

Tips

Servera med en snabb senapsdressing: Blanda 1 msk grov senap med 2 dl crème fraiche, smaka av med salt.

Dela det här receptet med dina vänner!