Citronbakad torskrygg

CITRONBAKAD TORSKRYGG.

Publicerat:

Tillagningstid:

En praktisk, fräsch favvorätt som doftar underbart av rostad vitlök, citron & färsk rosmarin. Potatisen blir extra god och smakrik. Servera gärna med ett gott bröd att bryta och doppa i pannan för att fånga upp alla härliga smaker.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 4 bitar
    torskrygg
  • 800g
    fast potatis
  • 1
    vitlök
  • 4kvist(ar)
    rosmarin
  • 3
    citroner, ekologiska
  • 2
    röda lökar, klyftade
  • 500g
    blandade grönsaker i bitar (fryst påse eller blanda färska som gröna bönor, sparris, fänkål, morot, squash, paprika)
  • 1dl
    svarta oliver
  • 1paket
    cocktailtomater
  • 70g
    färsk spenat
  • smör och ollivolja
  • salt och svartpeppar
  • valfri topping: hackad mandel/hasselnötter, salami

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Skala och skiva potatisen i cirka ½ cm skivor. Lägg i en långpanna med hela vitlöksklyftor (spara 2), en rosmarinkvist och två halverade citroner. Salta, peppra och ringla på olja. Ställ in i ugnen 15 minuter.

3. Mortla under tiden 1 rosmarinkvist med salt, peppar, två vitlöksklyftor och lite olja, gnid in blandningen i fisken.

4. Ta ut långpannan, lägg i grönsaker och oliver, spara spenaten till efter gräddning, salta, peppra och rör om.

5. Pressa en citron över allt. Lägg ner fisken, klicka på smör, lägg i mandel eller salami och ställ tillbaka formen i ugnen, vrid ner värmen till 225 grader.

6. Baka tills fisken är klar, 10-15 minuter. Vänd ner spenat just innan servering.

Tips

Har du en skvätt vitt vin över kan du ta i det också. Smula över lite (eller mycket) fetaost innan servering.

Vegifiera? Byt ut fisken mot vegetabiliskt protein eller bönor, vintersquash och polkabetor.

Dela det här receptet med dina vänner!