Citronbakad torskrygg
Publicerat:
2020-02-05Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 4 bitartorskrygg
- 800gfast potatis
- 1vitlök
- 4kvist(ar)rosmarin
- 3citroner, ekologiska
- 2röda lökar, klyftade
- 500gblandade grönsaker i bitar (fryst påse eller blanda färska som gröna bönor, sparris, fänkål, morot, squash, paprika)
- 1dlsvarta oliver
- 1paketcocktailtomater
- 70gfärsk spenat
- smör och ollivolja
- salt och svartpeppar
- valfri topping: hackad mandel/hasselnötter, salami
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skala och skiva potatisen i cirka ½ cm skivor. Lägg i en långpanna med hela vitlöksklyftor (spara 2), en rosmarinkvist och två halverade citroner. Salta, peppra och ringla på olja. Ställ in i ugnen 15 minuter.
3. Mortla under tiden 1 rosmarinkvist med salt, peppar, två vitlöksklyftor och lite olja, gnid in blandningen i fisken.
4. Ta ut långpannan, lägg i grönsaker och oliver, spara spenaten till efter gräddning, salta, peppra och rör om.
5. Pressa en citron över allt. Lägg ner fisken, klicka på smör, lägg i mandel eller salami och ställ tillbaka formen i ugnen, vrid ner värmen till 225 grader.
6. Baka tills fisken är klar, 10-15 minuter. Vänd ner spenat just innan servering.
Tips
Har du en skvätt vitt vin över kan du ta i det också. Smula över lite (eller mycket) fetaost innan servering.
Vegifiera? Byt ut fisken mot vegetabiliskt protein eller bönor, vintersquash och polkabetor.