Citrondoftande blomkålspizza
Publicerat:
2016-03-30Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pizzabotten
- 600gblomkål (1 mellanstor)
- 3stägg
- 100gmandelmjöl (2 dl)
- 50griven lagrad hårdost (1 dl)
- ½stekologisk citron, det rivna skalet
- 2tsksambal oelek
- 1tsksalt
Fyllning
- 1dltomatsås
- 1stsquash
- 1stmorot
- 1stpolkabeta
- 2dlriven ost
- 1dlsvarta oliver
- 1stliten påse blandad sallad
- olivolja
- ½stekologisk citron, det rivna skalet
Valfri topping
- färska basilikablad
- 8skiva(or)serranoskinka
- ½ekologisk citron, det rivna skalet
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 180°. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg i matberedare med kniv. Mixa till små bitar, ungefär lika stora som riskorn.
2. Blanda den mixade blomkålen med resterande ingredienser till botten.
3. Dela degen i två delar, tryck ut till stora pizzabottnar på oljat bakplåtspapper på plåt. Det är viktigt att pappret är oljat för att enkelt kunna lossa pizzan från pappret.
4. Förgrädda botten tills den börjar få färg – det tar ca 25 minuter mitt i ugnen. Förbered fyllningen under tiden. Hyvla squash, betor och morot i tunna skivor med hjälp av osthyvel, matberedare eller mandolin. Blanda skivorna med lite rivet citronskal, salt och olivolja.
5. Montera pizzan: bred tomatsås på botten, lägg på grönsakerna, ost och oliver.
6. Grädda igen tills osten smält, ca 10 minuter. Toppa med sallad, basilikablad, skinka, rivet citronskal och olivolja.