Citrondoftande grekiska färsbiffar med fetaost & tsatsiki
Publicerat:
2023-03-01Tillagningstid:
De här gyllene färsbiffarna doftar härligt av citron och örter. Fetaosten ger krämighet och sälta, tsatsiki balanserar med krispig gurka och syra från yoghurten. Du väljer själv vad du vill servera till, kanske en bit varmt vitlöksbröd, klyftpotatis, bulgur eller potatismos? Rätten är vegetarisk och om du vill göra den vegansk går det fint att byta ut råvarorna till växtbaserade.
Ingredienser
4portioner
- 400gvegetarisk formbar färs, upptinad
- 1dlhavregryn
- 1dlgrädde, valfri sort
- 1stgul lök, riven eller hackad
- 2tskfransk senap
- 2tsksambal oelek
- 2tskbalsamico
- 2tskmörk soja
- 1dlörter till exempel persilja, timjan, oregano fryst eller färsk, hackad
- 100gfetaost
- 1stcitron, det gula av skalet rivet
- smör till stekning
Till servering: Klyftpotatis eller potatismos
Tsatsiki:
- 1stgurka, tärnad
- 3dlgrekisk yoghurt
- 2mskdill, hackad
- salt, vitpeppar
Grön grönsakswok:
- 1ströd lök, strimlad
- 600ggröna grönsaker, frysta tex broccoli, avokado, edamamebönor
- 1msksesamfrön
- olja till stekning
- Smaksättning: Välj det du gillar till exempel soja, sambal, vitlök, ingefära, pressad citron
Så lagar du
- Förbered ditt önskade tillbehör till exempel koka potatis så tillagas det under tiden du fixar biffarna.
- Blanda havregryn och grädde, låt stå 5-10 minuter. Blanda ner resterande ingredienser till färsen och låt smeten vila medans du blandar tsatsiki.
- Blanda samtliga ingredienser till tsatsiki, smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
- Forma 8 biffar av färsen, stek dem gyllene i smör.
- Woka röd lök och grönsaker i het olja, smaka av.
- Slutför ditt valda tillbehör.
- Servera biffarna med grönsakswok, tsatsiki och ditt valda tillbehör.