Citrondoftande grönkålspaj med saffransaioli
Publicerat:
2021-11-28Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 8blad filodeg
- 50gsmör, smält
Fyllning
- 400ggrönkål
- 1klyfta(or)vitlök
- 1ströd lök
- 200gnaturell färskost
- 3stägg
- 1dlgrädde (valfri fetthalt)
- 1stekologisk citron, det gula av skalet rivet
- 200glagrad hårdost, riven
- 1tsksalt
- 0,5tskvitpeppar
- 1tskchiliflakes (eller annan chiliprodukt)
- smör till stekning
Topping
- lingon eller granatäpplekärnor
Så lagar du
Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
Fräs grönkålen mjuk i smör, smaka av med salt, vitlök och chiliflakes.
Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform. Pensla kanterna med smör.
Pensla filodegen med smör och lägg ner ark för ark i formen så att det blir en jämn botten med skrynkliga kanter.
Lägg kålen i formen, strö på ost.
Vispa ihop färskost, ägg, grädde, citronskal, salt och peppar. Häll i formen.
Grädda i ugnens nedersta del, titta till efter 25 minuter, om den blivit gyllene redan så täck med aluminiumfolie och grädda tills äggstanningen är fast, ca 10 minuter till. Låt svalna något.
Toppa med lingon eller granatäpplekärnor.
Tips: Servera med saffransaioli, blanda 2 dl crème fraiche med en nypa saffran, 1 pressad vitlöksklyfta och en nypa salt.