Citronkladdkaka med blåbär
Publicerat:
2020-10-30Tillagningstid:
Ingredienser
16portioner
Citronkladdkakan
- 200gsmör
- 4citroner, zesten
- ¾dlcitronjuice, 75 g
- 2½dlströsocker, 225 g
- 1mskvaniljsocker
- 3ägg
- 2dlvetemjöl, 120g
Garnering
- 3dlvispgrädde
- 1-2ask(ar)färska blåbär
- blåklint, om man vill
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme.
2. Klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 24 cm, med bakplåtspapper.
3. Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna.
4. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan i bunken och blanda ihop tills det precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten.
5. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.
6. Vispa grädde till lättvispad. Bred ut grädden ut över kakan och strö över blåbär och eventuellt blåklint. Servera och njut!
Tips!
Vill du ha en helt rak och jämn kladdkaka så vänd på kladdkakan så botten får bli toppen, perfekt att spritsa på. Detta är en riktigt maffig kladdis så en liten bit räcker helt klart!