Citronpaj med italiensk maräng

Citronpaj med italiensk maräng

Publicerat:

Tillagningstid:

Citronens syrlighet möter marängens sötma och sprött pajskal till seg maräng – en underbar efterrätt!

Ingredienser

6portioner

Pajdeg

  • 2dl
    siktat dinkelmjöl
  • 125g
    smör
  • 1dl
    socker
  • 1dl
    havregryn

Mazarinfyllning

  • 500g
    mandelmassa
  • 100g
    socker
  • 250g
    smör
  • 5
    ägg
  • 40g
    mjöl

Lemoncurd

  • 5g
    gelatinblad
  • 175g
    ägg
  • 150g
    färskpressad citronjuice
  • 3
    ekologiska citroner, zesten
  • 225g
    strösocker
  • 100g
    smör

Italiensk maräng

  • 100g
    vatten
  • 190g
    strösocker
  • 100g
    äggvita
  • 1nypa(or)
    strösocker

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 185 grader med varmluftsfunktion.
  2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en smord form.
  3. Mazarinfyllning: Mixa mandelmassa, socker, smör, ägg och mjöl.
  4. Fyll med mazarinfyllningen halvvägs upp i formen.
  5. Grädda i ungen tills mazarinfyllningen satt sig, tiden beror på ugnen. Låt svalna-
  6. Lemoncurd: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten minst 5 minuter. Knäck äggen i en bunke och ställ åt sidan. Värm citronjuice, zest och socker i en kastrull. Häll över i bunken med ägg under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 84 grader. Rör hela tiden! Det är viktigt att curden inte går över 84 grader – då riskerar den att spricka och bli grynig. Krama ur gelatinet och rör ner i kastrullen. Sila av curden genast.
  7. Låt curden svalna något och tillsätt sedan smöret. Vispa eller mixa till en slät kräm.
  8. Fyll pajskalet med curden och ställ in i frysen.
  9. Italiensk maräng: Koka upp vatten och socker i en kastrull och låt koka tills den har en temperatur på 121 grader (om sockerlagen har gått över 121 grader kan du justera temperaturen med lite kallt vatten).
  10. Under tiden som sockerlagen kokar upp, vispa äggvitan med en nypa socker med elvisp eller vispmaskin på låg hastighet tills det börjar bli vitt och lite bubbligt. Det gäller att inte vispa vitan för kraftigt så att den flockar sig – den får hellre vara undervispad än övervispad.
  11. När sockerlagen är 121 grader, häll den i en tunn stråle i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet. När all sockerlag är tillsatt, sänk hastigheten en aning och fortsätter vispa tills du har en ljummen maräng med följsam och krämig konsistens.
  12. Ta pajen ur frysen. Lägg över marängen i en spritspåse med tyll och spritsa ut ett fint mönster ovanpå curden.
  13. Bränn av marängen med en gasolbrännare och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!