Citrus confit
Publicerat:
2018-01-08Tillagningstid:
Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.
Ingredienser
- 2apelsiner
- 2blodgrapefrukter
- 5lime
- 1 ½litervatten
- 1 ½kgsocker
- 1kvist(ar)rosmarin
- 1kanelstång
- 5stjärnanis
Så lagar du
1. Picka skalen på frukten, t ex med en cocktailpinne.
2. Lägg citrusfrukterna i kallt vatten i skilda kastruller. Sjud långsamt upp under lock.
3. Häll av det uppkokta vattnet och slå på nytt kallt vatten. Sjud sedan i ca 20–30 min beroende på frukt tills skalet är mjukt och lite geleaktigt.
4. Lyft och fördela i tre kastruller med sockerlag. Krydda sockerlagen med kanel och stjärnanis för grapefrukt, rosmarin för apelsin.
5. Sjud i ca 30 minuter och låt sedan frukten svalna i lagen, helst får den stå över över natten och dra.
6. Skär i klyftor och ringla sockerlag över vid servering, eller hacka grova bitar och blanda till en chunky marmelad med lite sockerlag.
Tips
- Använd gärna ekologiska frukter.
- Alla sorters mogna citrusfrukter kan kokas in så här.
- Picka skalen ordentligt igenom så att frukten inte spricker när den sjuder.
- Vattenkokningen renar frukten och tar bort beskma ur skalet, därför ska man byta vatten efter första uppkok.
- Fuska inte med vattensjudningen, skalet blir nämligen segt om man inte kokar det mjukt i vatten. Det går inte att rädda genom att istället eftersjuda länge i sockerlag.
- Förvara hela frukter av citrus confit i tätslutande glasburk i kylen. Då är hållbarheten flera månader.
- Är frukten omogen kan den förbli aningen besk, hacka den då grovt och koka in den med lite sockerlag till en söt marmelad istället.
- Milda ostar gjorda på komjölk lämpar sej bra till citrus, t ex ricotta, mascarpone, färskost eller en mild vitmögelost.
- Vill du servera frökex till ostbrickan hittar du receptet här.