Coq au Vin
Publicerat:
2019-11-26Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
- 1tupp eller stor kyckling på ca 1 ½ kg
- 1msksmör
- 1mskolivolja
- 2gula lökar
- 2morötter
- 2selleristjälkar
- 1msktomatpuré
- 2klyfta(or)vitlök
- 1knippa(or)timjan
- 2-3persiljestjälkar
- 5dlrödvin
- 3-4dlhöns- eller oxbuljong
- 1ask(ar)champinjoner
- 10-12smålökar
- 2mskmajsstärkelse utrört i kallt vatten
- bladpersilja, hackad
Så lagar du
1. Skär eller klipp tuppen i portionsbitar.
2. Bryn den styckade tuppen i smör och olivolja, krydda med salt och peppar. Lyft ur tuppen och lägg åt sidan.
3. Skala och hacka löken och moroten. Skär selleri i skivor. Skala vitlöken och tryck till den lätt med bredsidan av din kniv.
4. Stek lök och vitlök tills det mjuknat. Tillsätt morot och selleri och stek i ytterligare 4- 5 minuter. Rör ner tomatpurén.
5. Lägg i tuppen, timjan och persiljekvistarna, häll på vin och buljong. Låt koka upp och sedan sjuda i cirka 1 – 1 1/2 timme. (Det går bra att sätta in grytan i ugnen på 120 grader i samma tid.)
6. Förbered under tiden svamp och lök. Ansa svampen och skala smålökarna (lägg dem gärna i vatten innan så lossnar skalet enklare).
7. Stek svamp, hel eller kvartad beroende på storlek, i en torr panna i några minuter. Tillsätt 2 msk smör och lökarna och stek vidare i 5 – 10 minuter. Tillsätt mer smör om det behövs. Salta och peppra och ställ åt sidan.
8. Ta upp tuppdelarna om tuppen känns helt mör och lägg åt sidan. Ta bort persiljestjälkarna. Koka ner grytan utan lock i ytterligare 20 minuter.
9. Om du vill ha en tjockare sås kan du röra ner maizena som blandats ut med vatten. Låt koka i ytterligare någon minut. Lägg i tuppen, champinjoner och lök. Strö över finhackad persilja och servera med ett gott bröd.