Danska Rådhuspandekager (rådhuspannkakor)
Publicerat:
2018-03-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pannkakor
- 4ägg
- 250gmjöl
- ½literkärnmjölk
- 1tsksocker
- salt efter behag
Kräm
- 4pastöriserade äggulor
- 4mskvaniljsocker
- 4msksocker
- 1msklikör (Grand marnier eller Cointreau)
- 4dlgrädde
- 4gelatinblad
Aprikospuré
- 250gtorkade aprikoser
- 3–4mskflorsocker (eller efter smak)
- saften av en apelsin
Till servering
- 50grostat mandelsplitter
Så lagar du
Pannkakor
1. Vispa ägg, mjölk, mjöl, socker och salt. Låt vila i en timme.
2. Stek 10-12 pannkakor av smeten i lätt brynt smör.
3. Stapla pannkakorna med lite florsocker mellan varje.
Kräm
1. Blötlägg gelatinbladen.
2. Rör ihop äggulor, socker och vaniljsocker.
3. Krama ur gelatinbladen och smält dem i likör i en kastrull på svag värme, ej varmare än fingervarmt.
4. Vispa grädden hårt.
5. Häll likörblandningen i äggröran under vispning och vänd sedan i grädden.
6. Häll blandningen i en spritspåse och lägg åt sidan i kylskåp.
Aprikospuré
1. Låt torkade aprikoser småkoka i vatten och apelsinsaft i cirka 20 minuter.
2. Mixa aprikoser tillsammans med florsocker. Om massan blir för tjock kan man späda med lite av apelsinvattnet.
3. Kyl puréen och häll upp i spritspåse.
Servering
1. Lägg upp en pannkaka på ett fat. Spritsa en sträng aprikospuré och en sträng kräm på varje pannkaka. Strö över mandelsplitter och rulla ihop.
2. Dekorera med mer mandelsplitter och lite aprikospuré.