Den perfekta biffen
Publicerat:
2018-09-27Tillagningstid:
Ingredienser
1portioner
- Entrecote, 3 cm tjock av god kvalitet
- salt
- olivolja
- smör
- nån örtkvist
- 2stvitlöksklyftor
Så lagar du
1. Rätt kött: Välj en fin bit välhängt kött hos en riktig handlare. Tycker du om saftighet väljer du en marmorerad bit.
2. Temperera köttet: Eftersom vi steker i en panna låter jag alltid köttet bli tempererat. Lägger du en kall bit kött i en het panna sänker du temperaturen så drastiskt att köttet istället börjar koka i fettet.
3. Rätt storlek på pannan i förhållande till köttet: Tänk på att inte fylla mer än hälften av pannan, av samma orsak som ovan. Vi vill inte sänka tempen!
4. När krydda? Salt vs peppar som bränns lätt: Jag saltar precis när jag lägger ner köttet och pepprar efteråt. Peppar bränns lätt.
5. Torka av köttet: Vi vill att köttet steks i det fett vi valt, inte i sina egna safter. Så torka av det innan du lägger det i pannan.
6. Rätt temp i pannan: Hett, hett, hett. För att få färg, sedan kan du sänka tempen för att komma upp den innertemperatur du önskar.
7. Rätt fett i pannan (olja/smör): Jag föredrag en blandning av olivolja och smör. Smöret ger en fin smak och oljan har fina värmetåliga egenskaper. När smöret "tystnat" lägger du ner ditt kött!
8. När vända köttet? Vissa säger vänd en gång, jag säger vänd ofta. På så vis får du en tätare kontakt med fettet och en bättre värme mot köttet som i sin tur får den där härliga ytan man eftersträvar.
9. När är det klart?
10. Hur långt är ett snöre..? Glöm det där med att känna på din handlov, näsa, kind (min gumminäsa mot min polares höknäsa...I think not!) Vi vill inte äventyra maten...). Jämför en hängmörad biff med en från snabbköpet så förstår du varför. Ta reda på din stekgrad och använd en termometer! Till slut lär man sig hur det ska kännas, för sin egen smak.
11. Viiiiiila köttet: För att köttet ska smaka så bra som möjligt hjälper det att vila köttet så att safterna när du skär upp köttet stannar kvar och inte helt rinner ut. Det finns en väldigt lång rent kemisk förklaring till detta men det enda man egentligen behöver tänka på är att låta köttet ligga orört i minst 15 minuter. Slå inte in det i folie eller papper, då blir den härliga maillardeffekten på stekytan mjuk och trist. Vill du skydda köttet så kan du lägga en bit bakplåtspapper luftigt över bara.
12. Skär upp mot fibrerna: Tugga, tugga, tugga… vi har alla upplevt ett seeeegt kött där någon råkat skära köttet på fel håll. Titta på köttet, hur löper linjerna (fibrerna)? Tänk sedan att du ska kapa dem, inte följa dem, för att få så korta fibrer som möjligt. Är det ett väldigt tufft kött, tänk rostbiff, så är riktigt tunna skivor att fördra.