Ingredienser
8 - 10portioner
- 300grökt fiskfilé, t.ex. sik, röding, öring eller lax
- 8-10stmandelpotatisar (skrubbade)
- ca 1kgspäda grönsaker (t.ex. morot, smårovor, sockerärter, salladslök, romanesco, broccoli)
- 200gsmör
- 2mskfinhackad gul lök
- 1mskfinskuren gräslök
- 1mskfinskuren dill
- 1mskfärska valfria färska örter t.ex. citronverbena, lite timjan osv.
- flingsalt, salt, grovmalen svartpeppar
Så lagar du
1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Spara lite av kokvattnet.
2. Ansa grönsakerna och skär i doppvänliga bitar. Koka dem lätt, mjuka med tuggmotsånd kvar, i lättsaltat vatten, anpassa koktiden efter respektive grönsak.
3. Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt, dvs få en ljusbrun färg.
4. Fördela hackad lök, gräslök och dill och örter i kopparna. Krydda med salt och peppar.
5. Häll upp smöret i 8-10 små koppar. Späd ev med lite av det varma kokvattnet från potatisen.
6. Ställ varje kopp på en tallrik. Lägg potatis, grönsaker och bitar av fisk runt om. Strö över flingsalt. Doppa och njut!
Vi serverar Dopp i kopp med en liten bit tunnbröd, stekt över elden.