Fänkålsrökt lax

En bricka med fänkålsröktlax, med citroner, räkor och en skål majonnaise.

Publicerat:

Tillagningstid:

Glöm färdigrökt lax, det är så enkelt och framför allt kul att göra själv. Du bestämmer själv om röksmaken ska vara mild och mjuk eller om du vill dra på ordentligt!

Ingredienser

6portioner

  • ½st
    laxsida med skinn, putsad och urbenad
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    rostade fänkålsfrön
  • 1msk
    flingsalt
  • 1msk
    svartpeppar
  • 1st
    citron
  • spån till rökning, äpple ger en fin mild smak
  • aluminiumfolie

Så lagar du

1. Blötlägg spånet för en bättre rökutveckling. En kvist från ett fruktträd funkar också, det är i regel redan fuktigt dessutom.

2. Lägg en mindre mängd kol eller briketter för att hålla en lägre temperatur, cirka 90 grader, och låt dem bli ordentligt vitgråa. Lägg de fuktiga spånen på folie ovanpå glöden.

3. Ringa olivolja på fisken. Mortla fänkål, salt och svartpeppar och gnid in kryddblandningen i laxens köttsida. Lägg sedan laxen på galler. Skär citronen på mitten och lägg in även den. Lägg på locket på grillen och låt det rökas i 20 minuter.

4. Titta till fisken, den ska vara ljusrosa rakt igenom, och falla isär enkelt. Har du möjlighet att ta innertemp så ska den bli 53-55 grader. Är den inte riktigt klar så rök den en stund till.

5. Servera laxen med pressad grillad citron och en grön fräsch sallad på säsongens gröna.

Utrustning: Kamado eller klotgrill, eller röklåda.

Tips

Har du egna äpple- eller körsbärsträd eller kanske din granne har? Spara kvistarna när du beskär träden och vips har du hemmagjort rökspån!

Annat att röka som man kan prata om eller lägga in i grillen: 

På låg temperaturen: Räkor med skal, tonfisk, mozzarella, olivolja 

På högre temperaturen: Lök av alla sorter, sparris, paprika, aubergine, haloumi

Dela det här receptet med dina vänner!