Fisk- och skaldjurssoppa med saffran
Publicerat:
2021-11-03Tillagningstid:
Vår fisk- och skaldjurssoppa med saffran passar lika bra till vardag som till fest. Saffranet tar inte över smaken, utan ger bara en antydan, så att aromerna av alla råvaror kommer fram fint.
Ingredienser
4portioner
- 300gräkor med skal
- 200gtorskfilé
- 200glaxfilé
- ½fänkål
- 1röd paprika
- 3stora potatisar
- 2små morötter
- 3vitlöksklyftor
- 1gul lök
- olja med neutral smak, att steka i
- 1litervatten
- 1msktomatpuré
- ½gsaffran (1 pkt)
- 1färsk eller torkad röd chili
- 2lagerblad
- ½kruk(or)färsk timjan
- 2dlvitt vin
- salt
- färsk persilja, hackad
Snabb aioli
- 1 ½–2vitlöksklyftor
- 2 ½dlmajonnäs av bra kvalitet
- ½gsaffran (1 pkt)
Så lagar du
- Skala räkorna, lägg skalen i en kastrull och räkorna i en skål.
- Tärna alla grönsaker i portionskuber och skölj. Skala och skölj potatis och morötter. Skala och hacka löken.
- Ta skal och skrov från alla rot- och grönsaker och lägg i kastrullen med räkskalen. Fräs allt i kastrullen med lite olja och slå på vatten. Låt småputtra minst 30 minuter men gärna 1 timme för en smakrik buljong.
- Fräs löken i en gryta, blanda i tomatpuré och fräs någon minut tillsammans, blanda därefter i alla övriga grönsaker och kryddor. Häll i vinet och låt puttra några minuter. Sila av buljongen och blanda i pannan med grönsakerna, låt småputtra ca 30 minuter eller tills grönsakerna blivit mjuka. Smaka av med salt.
- Skär fisken i portionskuber, lägg i soppan och rör runt försiktigt. Stäng av plattan, sätt på locket och låt stå ca
5 minuter, fisken ska precis bli klar.
Snabb aioli
- Riv ner vitlök i majonnäsen, tillsätt saffran och blanda. Ställ i kyl minst 30 minuter före servering.
- Servera med räkor, hackad persilja och aioli.
Tips
Om du inte vill koka egen räkfond går det bra att köpa färdig.