Fiskburgare

Fiskburgare av blandad fisk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hamburgare med sting blir det när man blandar heta smaker och utsökt lokal fisk. Vi gör burgaren på blandad fisk, på det här sättet tar man enkelt tillvara allt man får som fångst. Servera med hemmagjorda hamburgerbröd och jordnötsmajonnäs med lime.

Ingredienser

6portioner

Fiskbiff av blandad fisk

  • 600g
    filéad blandad fisk, t ex mört, id, braxen, gädda
  • 1
    gul lök, finhackad
  • 1
    äggvita
  • 1
    röd chili
  • 2dl
    grädde
  • 1
    lime, skalet
  • 1
    ingefära, tumstorlek
  • ½kruk(or)
    koriander
  • salt
  • olja och smör, till stekning

Hamburgerbröd

  • 30g
    jäst
  • 2dl
    vatten
  • ¼dl
    honung
  • 1tsk
    salt
  • 3dl
    ekologisk speltsikt
  • 3dl
    ekologisk speltfullkorn
  • 40g
    smör, rumstempererat
  • ägg till pensling
  • sesamfrön

Jordnötsmajonnäs med lime

  • 1
    äggula
  • 1
    lime
  • 2dl
    jordnötsolja
  • 1msk
    sesamolja
  • ½dl
    saltade, rostade jordnötter

Till servering

  • ½
    gurka
  • 1
    salladshuvud

Så lagar du

Fiskbiff av blandad fisk

1. Svetta löken lätt i kastrull.

2. Grovmal fisken i en köttkvarn tillsammans med chili, ingefära och lök. Kyl färsen och ställ in grädden i frysen en stund.

3. Slå kall färs med äggvita, iskall grädde, rivet limeskal och finhackad koriander. Med kall grädde binds färsen och biffarna håller ihop bättre. Smaka av med salt.

4. Forma hamburgare och stek i olja och smör på låg värme för att ge fin färg. Baka i ugn 120 grader tills biffarna stiger lite, ca 7–8 minuter, eller till en innertemperatur på ca 70 grader.

5. Servera burgare i hembakt hamburgerbröd med gurka, sallad och jordnötsmajonnäs.

Hamburgerbröd, 10 st

1. Blanda alla ingredienser i matberedare, låt jäsa i bunken 1 timme.

2. Baka ut till runda hamburgerbröd, platta till dem lite, låt jäsa på plåt i 30 minuter.

3. Pensla med ägg och strö med sesamfrön. Baka i 200 grader ca 10–15 minuter, tills bröden är klara.

Jordnötsmajonnäs med lime

1. Mixa äggula, limeskal, limejuice och lite salt. Montera i olja.

2. Smaka av med sesamolja.

3. Avsluta med att blanda i hackade jordnötter.

Dela det här receptet med dina vänner!