Fiskburgare
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Fiskbiff av blandad fisk
- 600gfiléad blandad fisk, t ex mört, id, braxen, gädda
- 1gul lök, finhackad
- 1äggvita
- 1röd chili
- 2dlgrädde
- 1lime, skalet
- 1ingefära, tumstorlek
- ½kruk(or)koriander
- salt
- olja och smör, till stekning
Hamburgerbröd
- 30gjäst
- 2dlvatten
- ¼dlhonung
- 1tsksalt
- 3dlekologisk speltsikt
- 3dlekologisk speltfullkorn
- 40gsmör, rumstempererat
- ägg till pensling
- sesamfrön
Jordnötsmajonnäs med lime
- 1äggula
- 1lime
- 2dljordnötsolja
- 1msksesamolja
- ½dlsaltade, rostade jordnötter
Till servering
- ½gurka
- 1salladshuvud
Så lagar du
Fiskbiff av blandad fisk
1. Svetta löken lätt i kastrull.
2. Grovmal fisken i en köttkvarn tillsammans med chili, ingefära och lök. Kyl färsen och ställ in grädden i frysen en stund.
3. Slå kall färs med äggvita, iskall grädde, rivet limeskal och finhackad koriander. Med kall grädde binds färsen och biffarna håller ihop bättre. Smaka av med salt.
4. Forma hamburgare och stek i olja och smör på låg värme för att ge fin färg. Baka i ugn 120 grader tills biffarna stiger lite, ca 7–8 minuter, eller till en innertemperatur på ca 70 grader.
5. Servera burgare i hembakt hamburgerbröd med gurka, sallad och jordnötsmajonnäs.
Hamburgerbröd, 10 st
1. Blanda alla ingredienser i matberedare, låt jäsa i bunken 1 timme.
2. Baka ut till runda hamburgerbröd, platta till dem lite, låt jäsa på plåt i 30 minuter.
3. Pensla med ägg och strö med sesamfrön. Baka i 200 grader ca 10–15 minuter, tills bröden är klara.
Jordnötsmajonnäs med lime
1. Mixa äggula, limeskal, limejuice och lite salt. Montera i olja.
2. Smaka av med sesamolja.
3. Avsluta med att blanda i hackade jordnötter.