Flygande Jakob
Publicerat:
2015-03-04Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1stgrillad kyckling
- 500gblandade grönsaker och svamp i bitar, färska eller frysta
- 2dlgrädde, valfri fetthalt men vispbar
- 2dlcrème fraiche, valfri fetthalt men kokbar
- 1dlchilisås eller 1-2 msk Sriracha (het chilisås)
- 1stvitlöksklyfta, pressad
- 2stbananer
- ½-1dllagrad hårdost, riven (valfritt)
- 1paketbacon
- 1dlsalta jordnötter (går att ersätta med nachos)
- salt, peppar, olja till stekning
Till servering
- ris eller blomkålsris
- grönsallad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs grönsaker och svamp hastigt i olja, lägg i en ugnsfast form. Bena ur och skär kycklingköttet i mindre bitar, lägg det ovanpå grönsakerna.
2. Vispa grädden, rör ner chilisås, vitlök och crème fraîche. Salta och peppra lätt (jordnötterna och bacon är salt så det behövs bara lite). Dela bananerna på längden, lägg dem ovanpå kycklingen, häll gräddblandningen över. Strö på ost.
3 Grädda mitt i ugnen tills ytan fått gyllene färg, det tar cirka 15 minuter. Under tiden: koka ris, strimla och stek bacon knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Gör en enkel grönsallad. Ta ut gratängen, strö på bacon och jordnötter. Servera med ris och sallad.
Vegifiera?
Byt ut kyckling mot vegetabiliskt protein av tex soja eller quorn. Man kan även använda stekt svamp, bönor, grönsaker, vintersquash eller sötpotatis. Använd vegetariskt bacon eller rökt tofu ovanpå.
Tips för extra mycket smak
Smaksätt grädden med någon matsked mango chutney, jalapenos eller 1 tsk fransk senap.
Blomkålsris
Riv eller mixa färsk blomkål med kniven i matberedare. Skölj och låt rinna av. Koka 10 sekunder i saltat vatten eller stek hastigt i smör/olja. Salta och peppra.