Flytande räkmacka med confiterad äggula i het räksoppa
Publicerat:
2020-10-14Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Confiterade äggulor
- 4stäggulor
- 3-4dlolja
Räkmacka
- 1kgfärska räkor
- 4skiva(or)bröd
- 50gsmör
- 1dlfärskost
- 1kruk(or)dill
- 1stcitron
- 2mskbärvinäger, gärna på hallon, jordgubbar eller åkerbär
Het räkvägg (soppa)
- 1stschalottenlök
- räkskal från 1 kg räkor
- 2msktomatpuré
- 1mskkycklingfond
- 1/3stfänkål
- 1klyfta(or)vitlök
- 1kvist(ar)bladselleri
- 1msksmör
- 1dlvitt vin
- 1litervatten
- 2dlgrädde
- ½dldill, skuren
- 1tskdillfrön
- salt och peppar
Så lagar du
Confiterade äggulor
Man kan confitera äggulor på olika sätt, men så här gör jag. Tänk på att äggulor kan vara i olika storlek och därför behöver olika tid att tillredas.
1. Ta fram en kastrull och 4 äggkoppar eller cocoteformar. Se till att du har en tjockbottnad kastrull och tillräckligt med olja så du kan täcka kopparna med olja.
2. Värm oljan till 62–70 grader. Ta sedan äggulorna och placera dessa i kopparna i oljan. Håll nu temperaturen på 62–70 grader i 15–25 minuter.
3. Tryck försiktigt med en sked på äggulorna. De ska kännas som en mediumstekt ryggbiff.
4. Plocka upp och kyl ner äggulorna.
Räkmackan
1. Smält smöret.
2. Skär brödet i snygga former eller skär ut det med en utstickare.
3. Doppa brödet i smöret på båda sidor och stek dem gyllenbruna på en häll eller i en grillpanna.
4. Skala räkorna (spara skalet) och blanda dessa med den hackade dillen.
5. Blanda hackade räkor med färskost och lägg på den smörstekta mackan.
6. Lägg på den confiterade äggulan.
Het räkvägg (soppa)
1. Hacka selleri, fänkål och lök i bitar.
2. Fräs detta tillsammans med räkskalen i en kastrull i någon minut, klicka i tomatpuré och fräs några minuter tilll.
3. Blanda i vin och vatten och låt det koka i 15 minuter.
4. Sila bort nu bort skal och grönsaker. Tillsätt grädden, kycklingfond och småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera i skålar, toppa med räkmackan och garnera med vinägern.
Smaksätt din egen vinäger
Smaksatt vinäger är en enorm smakhöjare. Detta är en grund som funkar till nästan alla typer av bär eller frukter.
Övrigt
Confiterade ägg håller 2–3 dagar i kylen.