Fransk rabarberkaka
Publicerat:
2021-04-14Tillagningstid:
En variant av den franska klassiska kakan clafoutis som i Frankrike traditionellt oftast bakas med plommon eller körsbär – men nu är det vår och då vill man ju äta rabarber.
Ingredienser
4portioner
- 500grabarber
- 30gsmör
- 0,5dlströsocker
- 0,5tskkardemumma
Till smeten
- 25gsmör
- 2dlmandelmjöl
- 1tskvaniljsocker
- 1dlsocker
- 2stägg
- 2stäggulor
- 1,5dlmjölk
- 0,5krmsalt
Till servering
- 2mskflorsocker till garnering
- 2dlvispad grädde (som med fördel kan smakas upp med t.ex. björksirap, några cl cognac eller mandellikör.)
Så lagar du
- Har du grov rabarber så skala nedre delen, späd fin rabarber behövs ej skalas.
- Skär rabarbern i ca 20 cm bitar och stek den mjuk ett par minuter i smör. Strö över socker och kardemumma.
- Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform – ca 24 cm i diameter – med lite smör.
- Bryn smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker med en elvisp tills sockret löst sig och smeten vitnat och blivit luftig.
- Vispa i det brynta smöret, mandelmjöl, vaniljsocker, salt och mjölk.
- Häll i smeten i formen och fördela ut rabarbern över smeten.
- Grädda clafoutin mitt i ugnen på 200°C i 25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat.
- Ta ut och låt svalna något, garnera genom att pudra över florsocker.
- Servera rabarberclafoutin varm som den är eller med lättvispad smaksatt grädde.
Tips
Detta är bra grundrecept på clafoutis och du byter enkelt ut rabarbern mot annan frukt utifrån vilken säsong vi befinner oss i.