Frida Ronges chili
Publicerat:
2025-01-23Tillagningstid:
Maria Montazamis lunch.
Ingredienser
6 - 8portioner
Chilipulver
- 3stmedelstora ancho chili, utan frön och stjälkar
- ½tskspiskummin
- ½tsktorkad mexikansk oregano
- 1/4tskvitlökspulver
Chilin
- 2mskspiskummin
- 100gbacon
- 1,5kghögrev, skuret i tärningar
- 2stgula lökar, hackade
- 2tskpaprikapulver
- 1tsktorkad oregano
- 1tskmald svartpeppar
- ½tsktorkad timjan
- ½tsksalt
- 4klyfta(or)vitlök, hackad
- 4dlnötbuljong
- 3literpasserade tomater
- 2stancho chili, utan stjälk och kärnor
- 1mskkakao
Garnering
- svarta bönor
- cheddarost riven
- crème fraîche
- koriander
- nachos
- picklad rödlök
- lime
Så lagar du
Chilipulvret:
- Rosta chili och spiskummin:
- Lägg ancho chili i en gjutjärnspanna på medelhög värme tills de är lätt rostade. Lägg över på en tallrik för att svalna.
- Lägg spiskummin i den heta pannan och rör om tills det doftar. Lägg över på samma tallrik.
- Mal till pulver:
- Skär chilin i små remsor. Använd en kryddkvarn eller mortel för att mala till ett pulver. Häll upp i en skål.
- Mal spiskumminen till ett pulver och lägg i skålen.
- Tillsätt oregano och vitlökspulver. Om blandningen fortfarande är grov, mal igen tills den är fin.
- Reservera 3½ matskedar till chilin, spara resten i en burk.
För Chilin:
- Förbered kryddor:
- Mortla och stek kumminfrön tills de doftar, ca 1 minut. Lägg sedan i en skål.
- Stek bacon:
- Ställ grytan till medelhög värme, tillsätt baconet och stek tills det är knaprigt. Lägg över på hushållspapper för att rinna av.
- Bryna köttet:
- Värm upp pannan till hög temperatur, tillsätt nötköttstärningarna och stek under omrörning tills de fått fin färg på alla sidor. Använd en hålslev för att överföra köttet till en skål.
- Fräs lök:
- Sänk värmen till medelhög, tillsätt löken till de återstående bacondropparna och fräs tills de fått lite färg, cirka 8 minuter.
- Tillsätt kryddor och ingredienser:
- Tillsätt krossad spiskummin, reserverat chilipulver, paprikapulver, oregano, svartpeppar, timjan, salt och vitlök. Koka, rör om ofta, i 1 minut.
- Smula i baconet och tillsätt buljong, tomater, 1 dl vatten, anchos, kakao och det brynta nötköttet.
- Öka värmen till hög och låt koka upp, sänk sedan värmen till låg, täck delvis och låt sjuda i 2 timmar, tills köttet är mycket mört. Tillsätt vatten efter behov för att behålla en bra chilikonsistens.
- Avsluta och servera:
- Ta bort anchosen, puré dem i en matberedare eller mixer och lägg tillbaka purén i grytan. Rör om väl, låt sjuda i några minuter för att blanda smakerna.
- Servera med svarta bönor, picklad rödlök, koriander, crème fraîche, rostad majs, riven cheddarost, lime och nachos.