Frida Ronges chili

Vi er en djupskål i keramik, på vänster sida ser vi, lime,cheddar, rödlök & majs. På höger sida ser vi svarta bönor, chili & koriander. Mitt på toppen ser vi en klick creme fraiche.

Publicerat:

Tillagningstid:

Maria Montazamis lunch.

Ingredienser

6 - 8portioner

Chilipulver

  • 3st
    medelstora ancho chili, utan frön och stjälkar
  • ½tsk
    spiskummin
  • ½tsk
    torkad mexikansk oregano
  • 1/4tsk
    vitlökspulver

Chilin

  • 2msk
    spiskummin
  • 100g
    bacon
  • 1,5kg
    högrev, skuret i tärningar
  • 2st
    gula lökar, hackade
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    torkad oregano
  • 1tsk
    mald svartpeppar
  • ½tsk
    torkad timjan
  • ½tsk
    salt
  • 4klyfta(or)
    vitlök, hackad
  • 4dl
    nötbuljong
  • 3liter
    passerade tomater
  • 2st
    ancho chili, utan stjälk och kärnor
  • 1msk
    kakao

Garnering

  • svarta bönor
  • cheddarost riven
  • crème fraîche
  • koriander
  • nachos
  • picklad rödlök
  • lime

Så lagar du

Chilipulvret:

  1. Rosta chili och spiskummin:
    • Lägg ancho chili i en gjutjärnspanna på medelhög värme tills de är lätt rostade. Lägg över på en tallrik för att svalna.
    • Lägg spiskummin i den heta pannan och rör om tills det doftar. Lägg över på samma tallrik.
  2. Mal till pulver:
    • Skär chilin i små remsor. Använd en kryddkvarn eller mortel för att mala till ett pulver. Häll upp i en skål.
    • Mal spiskumminen till ett pulver och lägg i skålen.
    • Tillsätt oregano och vitlökspulver. Om blandningen fortfarande är grov, mal igen tills den är fin.
    • Reservera 3½ matskedar till chilin, spara resten i en burk.

För Chilin:

  1. Förbered kryddor:
    • Mortla och stek kumminfrön tills de doftar, ca 1 minut. Lägg sedan i en skål.
  2. Stek bacon:
    • Ställ grytan till medelhög värme, tillsätt baconet och stek tills det är knaprigt. Lägg över på hushållspapper för att rinna av.
  3. Bryna köttet:
    • Värm upp pannan till hög temperatur, tillsätt nötköttstärningarna och stek under omrörning tills de fått fin färg på alla sidor. Använd en hålslev för att överföra köttet till en skål.
  4. Fräs lök:
    • Sänk värmen till medelhög, tillsätt löken till de återstående bacondropparna och fräs tills de fått lite färg, cirka 8 minuter.
  5. Tillsätt kryddor och ingredienser:
    • Tillsätt krossad spiskummin, reserverat chilipulver, paprikapulver, oregano, svartpeppar, timjan, salt och vitlök. Koka, rör om ofta, i 1 minut.
    • Smula i baconet och tillsätt buljong, tomater, 1 dl vatten, anchos, kakao och det brynta nötköttet.
    • Öka värmen till hög och låt koka upp, sänk sedan värmen till låg, täck delvis och låt sjuda i 2 timmar, tills köttet är mycket mört. Tillsätt vatten efter behov för att behålla en bra chilikonsistens.
  6. Avsluta och servera:
    • Ta bort anchosen, puré dem i en matberedare eller mixer och lägg tillbaka purén i grytan. Rör om väl, låt sjuda i några minuter för att blanda smakerna.
    • Servera med svarta bönor, picklad rödlök, koriander, crème fraîche, rostad majs, riven cheddarost, lime och nachos.

Dela det här receptet med dina vänner!