Friterad glass

Friterad glass

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här receptet får kanske numera räknas som en svensk klassiker. Eftersom glassen ska frysas igen i sitt pannkaksskal går det att fritera ganska hårt, så att paneringen blir riktigt krispig, utan att glassen i mitten smälter.

Ingredienser

4 - 6portioner

Pannkaksinlindad glass

  • 2st
    ägg
  • 4dl
    mjölk
  • 2dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • smör till stekning
  • 1paket
    vaniljglass
  • 1dl
    jordgubbssylt

Panering och fritering

  • 2st
    ägg, uppvispade
  • 2dl
    vetemjöl
  • 4dl
    ströbröd
  • 5dl
    matolja

Till servering

  • florsocker
  • färska bär (om det är säsong)

Så lagar du

1. Vispa samman ägg, mjölk, vetemjöl och salt till en jämn smet. Låt smeten vila ca 10 minuter innan stekning.

2. Grädda pannkakorna på båda sidor i ett hett stekjärn. Lägg de färdiga pannkakorna på hög på en platt tallrik och låt kallna.

3. Skär glassen i bitar ca 3x3 cm och lägg en bit i varje pannkaka tillsammans med 1 msk jordgubbssylt. Vik insidorna och rulla samman till en tajt rulle.

4. Rulla varje crêpe först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.

5. Lägg crêpen i frysen på en bricka och frys i minst en timme.

6. Fritera sedan crêpen het olja, ca 160 grader, tills de är gyllene.

7. Pudra crêpen med florsocker och servera direkt.

Dela det här receptet med dina vänner!