Friterad tonfisk med böngroddssallad och sesamsås
![Friterad tonfisk med böngroddssallad och sesamsås.](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2Fimages%2F12641524.jpg%3Fh%3Dd1cb525d%26itok%3Dm5wa6JQJ&w=3840&q=100)
Publicerat:
2017-03-02Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1bit(ar)tonfisk, ca 600 g
- salt
- vetemjöl
- 1stort ägg
- 1dlpanko
- ca 1literolja till fritering, t ex rapsolja
Sesamsås
- 1ägg
- 1mskpressad lime
- 3mskneutral olja
- 1msksesamolja
- 2msksesamfrön, gärna ljusa och svarta
- ½tsksalt
Böngroddssallad
- ca 200gfärska böngroddar
- 2morötter
- 3salladslökar
- 1röd spansk pepparfrukt
- 1-1 ½dljordnötter
- 1kruk(or)koriander
Dressing
- 1mskpressad lime
- 1mskfisksås
- 2tskströsocker
- 2tskfärsk ingefära, finriven
Så lagar du
1. Skär tonfiskbiten i fyra bitar på längden. Salta dem runt om.
2. Vänd dem först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd.
3. Sesamsås: Koka upp vatten och lägg ner ägget. Koka upp igen och låt ägget koka 3 minuter. Ta upp det och spola det i kallt vatten. Gröp ur ägget i en mixerskål. Tillsätt lime och sedan oljan droppvis samtidigt som du kör med mixerstav. Tillsätt sesamfröna och smaka av med salt.
4. Böngroddssallad: Lägg böngroddarna i en skål. Skala morötterna och skär sedan långa strimlor med skalaren direkt i skålen. Ansa och skiva salladslöken tunt. Skiva pepparfrukten. Om du inte gillar hetta ta bort kärnor och mellanväggar där det mesta av styrkan sitter.
5. Blanda ner salladslök och chili i skålen med böngroddarna. Krossa jordnötterna med knivbladet och blanda ner dem i salladen.
6. Vispa samman dressingen och blanda ner den i salladen. Hacka koriandern och tillsätt den, men spara några blad till garnering.
7. Hetta upp olja till 185 grader. Fritera fiskbitarna några i taget i 1–2 minuter tills paneringen får fin färg. Obs: Lägg inte ner för många bitar i taget så att oljan kyls av. Friteringen ska gå snabbt så att tonfisken har röd kärna.
8. Servera tonfisken nyfriterad med salladen och såsen.