Frostad palsternackskaka

vegorätt-palsternackakaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Vi älskar morotskaka så mycket att vi nästan (bara nästan) förätit oss på det. Då kom tanken på att istället göra en kaka av rotfruktskusinen palsternacka. Resultatet är en enastående mjuk, saftig, fluffig och HELT fantastisk kaka som vi stolt dukar upp på vår skördefest.

Ingredienser

12 - 15portioner

  • 3st
    palsternackor
  • 5dl
    dinkelmjöl
  • dl
    kokossocker (vanligt strösocker går lika bra)
  • ½dl
    psylliumhusk
  • 4tsk
    bakpulver
  • 2st
    kardemummakärnor
  • 1tsk
    salt
  • 3dl
    havremjölk
  • 2dl
    rapsolja

Frosting

  • 3dl
    cashewnötter
  • 5st
    dadlar
  • 1dl
    vatten eller till lagom konsistens
  • ½tsk
    vaniljpulver
  • zest från en citron och saft från halva

Så lagar du

1. Riv palsternackorna på den fina sidan av rivjärnet (behåll skalet på).

2. Blanda samman samtliga ingredienser.

3. Häll smeten i en bakpappersklädd form (ca 20x35 cm) och baka på 175 grader i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. 

Frosting:

1. Blötlägg cashewnötterna i minst fem timmar och häll sedan bort vattnet.

2. Mixa samman samtliga ingredienser och bred över kakan när den svalnat helt.

3. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar och skär sedan i bitar. 

Dela det här receptet med dina vänner!