Frostad palsternackskaka
Publicerat:
2016-02-16Tillagningstid:
Vi älskar morotskaka så mycket att vi nästan (bara nästan) förätit oss på det. Då kom tanken på att istället göra en kaka av rotfruktskusinen palsternacka. Resultatet är en enastående mjuk, saftig, fluffig och HELT fantastisk kaka som vi stolt dukar upp på vår skördefest.
Ingredienser
12 - 15portioner
- 3stpalsternackor
- 5dldinkelmjöl
- 2½dlkokossocker (vanligt strösocker går lika bra)
- ½dlpsylliumhusk
- 4tskbakpulver
- 2stkardemummakärnor
- 1tsksalt
- 3dlhavremjölk
- 2dlrapsolja
Frosting
- 3dlcashewnötter
- 5stdadlar
- 1dlvatten eller till lagom konsistens
- ½tskvaniljpulver
- zest från en citron och saft från halva
Så lagar du
1. Riv palsternackorna på den fina sidan av rivjärnet (behåll skalet på).
2. Blanda samman samtliga ingredienser.
3. Häll smeten i en bakpappersklädd form (ca 20x35 cm) och baka på 175 grader i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr.
Frosting:
1. Blötlägg cashewnötterna i minst fem timmar och häll sedan bort vattnet.
2. Mixa samman samtliga ingredienser och bred över kakan när den svalnat helt.
3. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar och skär sedan i bitar.